23.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

ABD Vatandaşı Olan Türk Kadının Ölümü İçin Bağımsız Soruşturma Talebi

Batı Şeria’da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto sırasında başından vurularak hayatını kaybeden Türk-Amerikalı Aysenur Ezgi Eygi’nin ailesi, İsrail ordusunu “şiddetle” suçlayarak bağımsız bir soruşturma talep etti.

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisinin bildirdiğine göre, 26 yaşındaki Eygi, Cuma günü Batı Şeria’nın Beita kasabasında düzenlenen bir gösteri sırasında başından vuruldu. Eygi’nin ailesi, “Hayatımızdaki varlığı, İsrail ordusu tarafından gereksiz, hukuksuz ve şiddetle alındı” şeklinde bir açıklama yaptı.

ABD vatandaşı olan Aysenur’un, adalet için barışçıl bir şekilde dururken İsrail askeri tarafından vurulduğunu belirten aile, ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a çağrıda bulunarak, “ABD vatandaşı olan Aysenur’un hukuksuz öldürülmesi için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını ve suçluların hesap vermesini sağlamalarını talep ediyoruz” dedi.

İsrail ordusu ise protesto sırasında “güçlere taş atan ve tehdit oluşturan bir ana kışkırtıcıya ateşle karşılık verildiğini” iddia etti.

Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) üyesi olan Eygi, İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık bir gösteri için Beita’daydı. ISM, aktivistlerinin İsrail güçlerine taş attığı iddialarını “asılsız” olarak nitelendirerek, gösterinin barışçıl olduğunu belirtti. ISM, “Aysenur, İsrail askerlerinin bulunduğu yerden 200 metreden daha uzaktaydı ve vurulmadan önce orada hiçbir çatışma yoktu” dedi.

Trajik’ Ölüm

Son yıllarda, Filistin yanlısı göstericiler, Beita’ya bakan Eviatar yerleşim karakoluna karşı haftalık protestolar düzenliyor. Cuma günkü protesto sırasında Eygi, başından vurularak hayatını kaybetti.

Türkiye, Eygi’nin “İsrail işgal askerleri” tarafından öldürüldüğünü belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsrail’in eylemini “barbarca” olarak nitelendirdi. Washington ise olayı “trajik” olarak değerlendirerek, yakın müttefiki İsrail’den soruşturma yapmasını istedi. Ancak Eygi’nin ailesi bağımsız bir soruşturma talep ediyor.

Aile, “Aysenur’un öldürülme koşulları göz önüne alındığında, İsrail’in yapacağı bir soruşturma yeterli değildir” dedi.

Cumartesi günü, AFP görüntülerinde Eygi’nin cesedi, bir gün önce Batı Şeria’da ayrı bir olayda öldürülen genç bir kızın cesedinin yanında morgda tutulurken görüldü. Filistin sağlık bakanlığı, 12 yaşındaki Filistinli kızın Qaryut’ta “işgal (İsrail) kurşunları” ile vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Nablus valisi Ghassan Daghlas, İsrail güçlerini iki kişiyi öldürmekle suçlayarak, “Uluslararası toplumu Filistin’e karşı yürütülen çılgın savaşı durdurmaya çağırıyoruz. Kurşunlar, aktivistler ile Filistinli bir çocuk arasında ayrım yapmıyor” dedi.

Eygi’nin ailesi, onun her zaman “Filistin halkına karşı şiddetin sona ermesini” savunduğunu belirtti. Batı Şeria’daki İsrail yerleşimleri, uluslararası hukuka göre yasadışıdır. Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırısından bu yana, İsrail askerleri veya yerleşimcileri Batı Şeria’da en az 662 Filistinliyi öldürdü. Aynı dönemde, Filistinli saldırılarında en az 23 İsrailli, güvenlik güçleri de dahil olmak üzere, hayatını kaybetti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz