26.9 C
Malta
Pazar, Eylül 8, 2024
spot_img
spot_img

Almanya’da Çifte Vatandaşlık Yasası Yürürlüğe Girdi! Askerlik Durumu Ne Olacak?

Uzun yıllar beklenen bir an nihayet gerçekleşti! Almanya’da yürürlüğe giren ‘Modern Vatandaşlık Yasası’ ile birlikte ‘çifte vatandaşlık’ da mümkün hale geldi. Özellikle 60 yılı aşkın süredir Almanya’yı ikinci vatanları olarak benimseyen Türk kökenli göçmenler için bu yasa büyük bir sevinç kaynağı oldu.

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çok sayıda vatandaş ilk günden itibaren vatandaşlık başvurusu için harekete geçti.Bu yıl yapılacak vatandaşlık başvuruları için kişi başı 255 Euro, her bir çocuk için ise 51 Euro ücret ödenecek. Yeni yasa herhangi bir başvuru tarihi kısıtlaması koymuyor. Bu sayede şartları tutan her göçmen kökenli vatandaş, istediği zaman Alman vatandaşlığına başvurabilecek.

Peki, çifte vatandaşlık alanlar askerlik yapacak mı?

Bu, en çok merak edilen sorulardan biri. Almanya’da 2011 yılından bu yana askerlik zorunlu değil. Bu nedenle,Almanya’da daha önce askerlik yapmış olan Türk kökenli vatandaşlar Türkiye’de askerlikten muaf olacaklar. Almanya’da askerlik yapmamış olanlar için ise iki seçenek mevcut: Dövizle askerlik yapmak veya 35 yaşına kadar tecil hakkını kullanmak.

Son zamanlarda Almanya’da zorunlu askerlik tartışmaları yeniden alevlenmiş durumda. Önümüzdeki genel seçimlerde hükümet değişir ve yeni hükümet zorunlu askerlik kararı alırsa, bu durumda iki ülke arasında yeni bir anlaşma gündeme gelebilir.

2023’te 200 Binden Fazla Kişi Alman Vatandaşı Oldu

Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre Almanya’da şu anda 11 milyon vatandaşlığı olmayan yabancı yaşıyor. Bu kişilerin yaklaşık yarısı en az 10 yıldır Almanya’da ikamet ediyor. 2023 yılında ise 200 binden fazla kişi Alman vatandaşı oldu. Bu yeni vatandaşlar arasında ilk sırayı Suriyeliler alırken, Türkler ikinci sırada yer aldı.

Almanya’da çifte vatandaşlık hakkı kazanmak için:

  • En az 5 yıl yasal ikamet
  • Almanca dil becerilerini B1 seviyesinde kanıtlama
  • Alman toplumuna uyum sağladığınızı gösterme
  • Yeterli maddi imkanlara sahip olma gibi şartları karşılamak gerekiyor.

Daha fazla bilgi için Almanya Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynak: hurriyet.com.tr

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz