25.9 C
Malta
Pazar, Eylül 22, 2024
spot_img
spot_img

Arnavutluk, başkent Tiran’da “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” kurmayı planlıyor

.Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, The New York Times (NYT) gazetesinin sorularını yanıtladı. Gazetenin, “Başbakan Edi Rama, dini hoşgörüyü teşvik etmek için Bektaşilere, ‘Vatikan tarzı’ bir anklav vermek istiyor” ifadesi ile sunduğu habere göre, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, “yeni devletin amacının Arnavutluk’un gurur duyduğu hoşgörülü bir İslam anlayışını teşvik etmek” olduğunu belirtti.

Yeni kurulacak devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını belirten Rama, pasaport renginin yeşil olacağını, ancak pasaport almaya kimin uygun olacağı gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti. Rama, gazeteye açıkladığı planı sadece en yakın yardımcılarından birkaçının bildiğini ve ABD gibi NATO müttefiklerinin bilgilendirilmediğini belirtti.

BABA MONDİ: BİZ DEVLETİ HAK EDİYORUZ

Arnavutluk Bektaşilerinin postnişini Edmond Brahimaj (Baba Mondi) de Amerikan gazetesine verdiği demeçte, Edi Rama’nın girişimini destekledi. Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti’nin lideri olmaya hazırlanan Baba Mondi, kurulacak yeni ülkede kararların “sevgi ve nezaketle” alınacağını söyledi. New York Time’a verdiği demeçte “Biz bir devleti hak ediyoruz” diye konuşan Baba Mondi, ABD ve diğer Batılı güçlerin devletinin egemenliğini tanıyacaklarını umut ettiğini belirtti. Arnavutluk’ta yapılan son nüfus sayımı verilerine göre, toplam nüfusun yaklaşık 115 binini Bektaşiler oluşturuyor.

 

Kaynak: www.alevihaberler.com

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz