21.9 C
Malta
Cumartesi, Ekim 5, 2024
spot_img
spot_img

Atatürk Havalimanı’nın Hikayesi Zenginler İçin Kapanmadı: 2023’te Bin 982 Özel Jet Uçuşu

Malta Haber – Atatürk Havalimanı, 2019 yılında tarifeli uçuşlara kapatılmasına rağmen, 2023 yılında bin 982 özel jetin kalkış noktası oldu. Greenpeace’in yayımladığı rapora göre, bu uçuşların 579’u Atatürk Havalimanı’ndan gerçekleşti. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun “Atatürk Havalimanı’nın hikayesi kapandı” sözleri, havalimanının sadece zengin olmayanlar için kapandığını gösteriyor.

Greenpeace’in T3 Transportation Think Tank ile hazırladığı “Lüks Seyahat ve Etkileri” raporu, özel jetlerin çevreye verdiği zararları gözler önüne serdi. Raporda, Türkiye’den Avrupa’nın tatil bölgelerine yapılan özel jet uçuşlarının çevresel etkileri vurgulandı.

Atatürk Havalimanı, İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla tarifeli uçuşlara kapatılmış, ancak özel uçuşlar, devlet uçakları ve hava taksi hizmetleri için kullanılmaya devam etmişti. 2019-2021 yılları arasında AHL’de 90 binden fazla özel uçuş gerçekleşti.

Özel jetlerin maliyeti ve kullanımının sadece zenginlere hitap ettiği belirtilirken, AHL’nin bu uçuşlar için bir merkez haline gelmesi dikkat çekiyor. İş insanı Hüseyin Başaran’ın 15 milyon dolarlık yatırımıyla yapılan ultra lüks hangar, bu durumun bir göstergesi olarak öne çıkıyor.

AHL’nin kapatılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, İstanbul Havalimanı’nın konumu ve ulaşım sorunları da eleştirilmeye devam ediyor. Atatürk Havalimanı’nın metro ile ulaşılabilir olması, İstanbul Havalimanı’na ulaşımın ise ancak 2023’te metro ile sağlanabilmesi, vatandaşlar arasında sıkça dile getirilen bir sorun.

Kaynak: Karar Gazetesi

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz