Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa’da basın özgürlüğünü korumak için önemli bir adım atarak “Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası”nı kabul etti. Yasa, gazetecileri siyasi baskı ve gözetimden korumayı, kaynaklarının gizliliğini garanti altına almayı ve medya sahipliği konusunda şeffaflığı artırmayı amaçlıyor.
AP’de yapılan oylamada 464 milletvekili oy kullandı. 307 vekil yasaya “evet” derken, 92 vekil “hayır” oyu verdi. 65 vekil ise çekimser kaldı.
Kabul edilen yasa ile birlikte gazeteciler:
- Siyasi baskılardan ve yasal tacizden daha iyi korunacak.
- Kaynaklarının gizliliğini koruma hakkına sahip olacak.
- Casus yazılımlar ve diğer gözetim araçlarına karşı daha fazla korumaya sahip olacak.
- Editoryal bağımsızlık daha iyi şekilde güvence altına alınacak.
Yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB üyesi 27 ülkenin ulusal meclisleri tarafından da kabul edilmesi gerekiyor.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Vera Jourova, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bağımsız medya, demokrasiler için vazgeçilmezdir. Medyayı korumak demokrasilerin görevidir. Tarihi bir oylama gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de AP’deki oylamayı memnuniyetle karşıladı. RSF Brüksel Şefi Julie Majerczak, “Yasanın kabulü, Avrupa Birliği’nde bilgi edinme hakkı için önemli bir adım” dedi. Majerczak, AB üyesi ülkelere yasayı “şevkle” uygulama çağrısında bulundu.
Avrupa Basın Özgürlüğü Yasası’nın taslağı, Macaristan ve Polonya gibi AB üyesi ülkelerde medya çoğulculuğu ve bağımsızlığının gerilemesine ve Pegasus ve Predator gibi casus yazılımların gazetecileri hedef almak için kullanılmasına tepki olarak 2022 yılında Avrupa Komisyonu tarafından sunulmuştu.
Kaynak: Euronews