24.9 C
Malta
Cuma, Ekim 18, 2024
spot_img
spot_img

Avrupa, Sağlık Çalışanı Açığını Yabancı İş Gücü ile Kapatmaya Çalışıyor!

Avrupa ülkeleri, sağlık sektöründeki büyük iş gücü açığını yabancı çalışanlarla kapatmaya çalışıyor. Artan yaşlı nüfus ve sağlık sorunlarına karşılık, yerel sağlık çalışanlarının emekliye ayrılması ya da meslekten uzaklaşması, sağlık personeli ihtiyacını daha da büyütüyor. Avrupa genelinde on binlerce doktor, hemşire ve sağlık personeline ihtiyaç duyuluyor.

Özellikle Arnavutluk gibi bazı ülkeler, tıp mezunlarının ülkeden ayrılmasını engellemek için yeni düzenlemeler getiriyor. Arnavutluk, tıp fakültesi mezunlarının, yurtdışına gitmeden önce üç yıl boyunca ülkede çalışmalarını veya aldıkları eğitimin tüm masraflarını geri ödemelerini zorunlu kılıyor. Bu önlem, sağlık çalışanı göçünü durdurmayı amaçlıyor.

Yabancı İş Gücü ile Sağlık Açığı Kapatılmaya Çalışılıyor

Avrupa’nın pek çok ülkesi, yabancı yetenekleri çekerek sağlık sektöründeki boşlukları doldurmaya çalışıyor. Ancak Avrupa Çalışma Otoritesi’ne (ELA) göre, bu yaklaşım yalnızca iş gücü alan ülkelerde sorunu çözse de, iş gücü kaybeden ülkelerde sağlık krizini derinleştirebilir. Son 10 yılda Arnavutluk’tan ayrılan yaklaşık 3,500 doktor, bu duruma örnek teşkil ediyor.

İrlanda ve İsviçre Yabancı Sağlık Çalışanlarına Bağımlı

Viyana Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü’nden Isilda Mara, yabancı eğitimli profesyonelleri işe almanın kısa vadeli bir çözüm sunduğunu belirterek, “Yabancı iş gücü ile açık kapatılabilir, ancak uzun vadeli çözüm için maliyetli yatırımlar gerekiyor” dedi. Özellikle İrlanda ve İsviçre, hem doktor hem de hemşire açığını yabancı sağlık çalışanları ile kapatan ülkelerin başında geliyor. İsviçre’de yabancı eğitimli doktorların oranı son 20 yılda yüzde 25’ten yüzde 40’a yükseldi.

Romanya, İspanya ve Fransa Sağlık Çalışanı Gönderiyor

Romanya, İspanya ve Fransa, en fazla hemşire ihraç eden ülkeler arasında yer alırken, Almanya, Romanya ve İtalya en çok doktor gönderen ülkeler arasında. Norveç, doktor ihtiyacını büyük oranda yabancı kaynaklardan karşılarken, Avusturya ise hemşire açığını başka ülkelerden gelen personelle kapatıyor.

Avrupa genelinde sağlık sistemindeki bu dengesizlik, iş gücü açığını kapatmada ülkeler arasında farklı çözümleri gündeme getirirken, sağlık sektörünün geleceği üzerine ciddi tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz