25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

Avukatlar da Noterlere Katıldı: Identita’nın Kira Sözleşmesi Formunu İmzalamayacağız

Avukatlar , noterlere katılarak yeni Identità kira sözleşmesi formunu imzalamayı reddettiler ve yürürlüğe girmeden önce kendilerine bu önlemden bahsedilmediğini söylediler.

Yeni düzenlemeye göre 1 Eylül Pazartesi gününden itibaren üçüncü ülke vatandaşlarının oturum izni başvurusunda bulunurken kira sözleşmesi tasdik formunu sunmaları gerekiyor. Belge, bir noter, avukat veya yasal vekilin imzasını gerektiriyor.

Identità, bu gerekliliğin sistemin kötüye kullanılmasına karşı bir koruma olarak tasarlandığını ve avukat Jason Azzopardi’nin binlerce kimlik kartının sahte belgelere dayanarak verildiği yönündeki iddialarının ardından geldiğini belirtti.

Avukatlar Odası Cuma günü Noterler Konseyi’ne katılarak üyelerine belgeyi imzalamamaları talimatını verdi.

“Bu değişiklik hakkında oda daha önce bilgilendirilmemiş olup, Identity Malta, Noterler Konseyi ve Avukatlar Odası’ndan açıklama talep edilmektedir.”

Odanın üyelerine gönderdiği genelgede, “Oda tarafından ikinci bir duyuru yapılıncaya kadar avukatların formu doldurmamaları veya imzalamamaları yönünde talimat verilmiştir” denildi.

Avukatlar Odası Başkanı Peter Fenech, Identità formundaki bazı unsurların kabul edilemez olduğunu, özellikle imzaların imzalanmasına tanık olunmadan onaylanmasına olanak tanıyan seçeneğin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Fenech, Identità’nın belgeyi sunmadan önce odaya danışması gerektiğini söyledi.

Fenech, “Bizim bir sisteme katılmamızı istiyorsanız, önceden bizimle konuşmanız gerekiyor” dedi.

Avukatlar Odası, Noterlik Konseyi’nin Malta noterlerine tasdik formunu doldurmamaları yönünde benzer bir adım atmasının bir gün ardından bu direktifi yayınladı.

Noterlik Konseyi sözcüsü, “İmzaya tanıklık edilmeden ve belgeyi imzalayan kişinin kimlik belgesi aracılığıyla söylediği kişi olduğundan emin olunmadan, hukuki bir kesinlik söz konusu olmaz” dedi.

Noterler Konseyi sözcüsü, noterlerin kira sözleşmelerini tasdik edebileceğini ancak sözleşmeye eşlik eden Kimlik formunu imzalamamaları gerektiğini söyledi.

Times of Malta’ya konuşan kaynaklar, yeni tasdik formunun tanıtım sürecinin paydaşlarla çok az istişare edildiğini ve ilgili devlet kurumlarının da karanlıkta bırakıldığını söyledi.

Kiracı sendikası Solidarjetà da kendilerine danışılmadığını söyledi.

Yeni önlemi “aceleci ve yanlış” olarak eleştirenler, belgelerin doğrulanmasıyla ilgili maliyetler nedeniyle kiracılar üzerinde daha fazla mali baskı yarattığını söyledi.

İşverenler oturum süreçlerini çıkmaza sokan düzenleme hakkında çözüm çağrısında bulundu.

Malta İşverenler Derneği Malta Employers Association(MEA), ise buna tepki olarak, hem Noterlik Konseyi’nin hem de Avukatlar Odası’nın üyelerinin Identità formunda yeni kira sözleşmelerini onaylamasını engellemesinin ardından gelişen duruma bir çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

MEA, daha önce getirilen yeni tedbirlerle birlikte ek doğrulama tedbirleri getirildiğini, ancak nihayetinde oturma izni başvuru sürecini kolaylaştırdığı için idari yükün hafifletildiğini belirtti.

Ancak bu yeni tedbirlere “uyulamayacağını” söylediler.

“MEA, üyelerinin ve iş operasyonlarının risk altında olmasından endişe duyuyor çünkü çalışanlarına yeni çalışma izinleri ve/veya yenilemeleri için başvuruda bulunamıyorlar. Bu çalışanların bir kısmına büyük yatırımlar yapmış olabilirler ve şu anda kendi hataları olmaksızın geri gönderilme riskiyle karşı karşıyalar” dediler.

“MEA, ihtiyaç duyulması halinde gerekli çözümlerin bulunması konusunda yardımcı olacağını ancak işverenleri buna göre yönlendirecek acil geçici önlemler talep etti.”

Kaynak: Times Of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz