Ayasofya Ulu Cami olarak anılan tarihi yapıda yeni bir düzenlemeye gidildi: İbadet ve turizm amaçlı ziyaretçiler için ayrı girişler belirlendi. Bu düzenleme, Ayasofya’nın turistik bölümünü gezmek isteyen yabancı turistlerin 25 Euro ödeyerek girebildikleri, ancak Türk vatandaşlarının bu bölüme alınmadığı bir uygulamayı içeriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, ibadet için gelenlerin İmparatorluk Kapısı’ndan, tarihi yapıyı gezmek isteyenlerin ise III. Ahmet Çeşmesi tarafından giriş yapmaları sağlandı. Ancak Türk vatandaşlarına “O bölüme giremezsiniz” uyarısı yapılarak, bu alana girişleri engellendiği belirtiliyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, kadınların Cuma namazlarına katılımında herhangi bir dini engel bulunmamakta. Ancak Ayasofya’da uygulanan bu yeni düzenleme, Türk vatandaşlarının ve özellikle kadınların ibadet saatlerinde nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi süreci ise 2020 yılında, Danıştay’ın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu kararı onaylamasıyla başladı. Ayasofya, 1500 yıllık geçmişiyle cami olarak yeniden sınıflandırıldı ve 24 Temmuz 2020’de 86 yıl sonra ilk Cuma namazı kılındı.
Yeni düzenleme, Ayasofya’nın hem turistik hem de dini öneminin korunması amacıyla yapılsa da, uygulamanın hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler üzerindeki etkileri tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu durum, Ayasofya’nın müze mi yoksa cami mi olduğu konusundaki belirsizliği de derinleştiriyor.
Kaynak: English bianet