24.9 C
Malta
Cuma, Ekim 18, 2024
spot_img
spot_img

Çin, Türkiye’yi Elektrikli Araç Vergisi Nedeniyle DTÖ’ye Şikayet Etti

Çin, Türkiye’nin Çin menşeli elektrikli araçlara getirdiği %40’lık ek gümrük vergisi nedeniyle Türkiye’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti. Pekin yönetimi, Ankara’nın uygulamaya koyduğu ithalat vergisinin DTÖ kurallarına aykırı ve korumacı olduğunu savunuyor.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın Salı günü yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin aldığı ayrımcı önlem, DTÖ kurallarına aykırıdır ve doğası gereği korumacıdır. Türkiye’yi DTÖ kurallarını uygulamaya ve bu önlemleri derhal düzeltmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. Çin’in DTÖ’ye yaptığı bu “istişare talebi”, ticaret anlaşmazlıklarında atılan ilk resmi adım niteliğinde. Bu aşamada anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması da mümkün.

Türkiye’den henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Ankara, Haziran ayında Çin’den ithal edilecek elektrikli araçlara %40 ek gümrük vergisi getireceğini duyurmuş, geçen ay da Çin üretimi araçlar dahil tüm hibrit araçların ithalatına yeni kısıtlamalar getirmişti.

Bu gelişmelere rağmen, Türkiye son aylarda Çinli otomotiv devleriyle ilişkilerini güçlendirmeye çalışıyor. Çin’in en büyük otomobil üreticisi BYD ile bu yılın başlarında bir anlaşma imzalayan Türkiye, bir diğer Çinli dev Chery ile de yatırım görüşmelerinin son aşamasında.

Avrupa Birliği (AB) de Çin üretimi elektrikli araçlara ağır gümrük vergileri getirmeyi planlıyor.

Çin, Mart ayında da benzer gerekçelerle ABD’yi DTÖ’ye şikayet etmişti. Diğer ülkelerde üretilen elektrikli araçların küresel ihracatının artması, Çin’i ticari baskı altına sokuyor. Çin’de elektrikli araç üreticilerinin devletten destek aldığı biliniyor.

Elektrikli araç ve batarya üretiminde dünya lideri olan Çin, uluslararası pazarda satılan tüm elektrikli araçların yarısını üretiyor. BYD, Temmuz ayında Tesla’yı geride bırakarak dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olmuştu.

Kaynak: DW Türkçe

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz