19.9 C
Malta
Cuma, Kasım 22, 2024
spot_img
spot_img

Çin’in aşısı CoronaVac Türkiye’ye ulaştı: Bundan sonra süreç nasıl devam edecek?

30 Aralık 2020 / Malta

Çin’den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak Türkiye’ye ulaştı.

İlk süreçte toplam üç milyon aşının bir buçuk milyon kişiye iki defada yapılması planlanıyor. Dört aşamada yürütülecek aşı çalışmalarında kişilerin ne zaman aşı olacağını öğrnmeleri için e-Nabız internet sitesine girmesi ya da aile hekimleri ile görüşmesi yeterli olacak.

Aralık başında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’nin aşı yapma çalışmalarına erken dönemde başlayan ülkeler arasında olacağını belirterek, Türkiye’de yapılacak Covid-19 aşısı ve ülke genelinde düzenlenecek aşı kampanyası hakkında bilgi vermişti.

Aşı çalışmalarının bakanlık tarafından yakından takip edildiğini ifade eden Koca, “Olabilecek en erken dönemde, etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış aşılara ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı “inaktif” diye bilinen aşılardır.” ifadelerini kullanmıştı.

E-Nabız’dan aşı randevu tarihleri öğrenilecek

Kişilerin aşı randevu tarihlerini öğrenmeii için başvuracağı başlıca merkez e-Devlet olacak. Sıranın ne zaman geleceği kimlik numaraları ile internetten e-Nabız sisteminden görülebilecek. e-Nabız uygulamasına giremeyenler ise aile hekimleri ile görüşerek bu bilgiyi elde edebilecek.

Aşılama çalışmaları 4 etapta yapılacak

Aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesinin planlandığını ifade eden Sağlık Bakanı Koca, şu ifadelere yer vermişti:

-İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

-İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

-Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

-Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır

Bakan Koca ayrıca aşı dağıtım planlamasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından dikkat çekilen insan hakları, eşitlik, adalet ve meşruiyet çerçevesinde bir dağıtım çerçevesinin oluşturulmasına çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: euronews

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz