17.9 C
Malta
Cuma, Kasım 22, 2024
spot_img
spot_img

DSÖ: Avrupa’nın aşı uygulaması kabul edilemez derecede yavaş

1 Nisan 2021/Asena Bilgiç/Malta

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa’da koronavirüs aşı uygulamalarını “kabul edilemez derecede yavaş” olmakla eleştirdi.

Ayrıca bölgedeki durumun birkaç aydır olduğundan daha endişe verici olduğu da belirtiliyor. Avrupa’nın çoğunda aşı kampanyaları gecikmelerden etkileniyor ve enfeksiyonların sayısı artıyor.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge yaptığı açıklamada, “Aşılar bu salgından kurtulmanın en iyi yolunu sunuyor. Ancak, bu aşıların piyasaya sürülmesi kabul edilemez derecede yavaş” dedi. Bu durumun, salgının daha geniş alanlara yayılıp daha uzun süre bizle kalmasına katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Avrupa’nın Covid-19 durumu nedir?

Geçen hafta, 50’den fazla ülkeyi içeren ve Grönland’dan Rusya’nın uzak doğusuna uzanan DSÖ Avrupa bölgesindeki ülkelerin çoğunda Covid-19 pozitif vakaların arttığı gözlendi. DSÖ, 1,6 milyon yeni vaka ve 24 bine yakın ölüm olduğunu söyledi.

Örgüt, bir yaş grubu dışında tüm vakalarda artış olduğunu söyledi.

Bölgedeki yaklaşık 900 milyon insanın yalnızca %10’u tek doz korona virüs aşısı yaptırabildi.

Hızla bir milyona yaklaşan toplam ölüm sayısı ve 45 milyonu aşmak üzere olan toplam vaka sayısı ile Avrupa, virüsten en çok etkilenen ikinci bölge olmaya devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca Fısıh, Paskalya ve Ramazan gibi gelecek dini bayramlarda artan hareketlilik ve bir araya toplanmaların sonucunda virüsün daha fazla yayılma riskine karşı uyardı.

DSÖ Avrupa bölgesinde yer alan 50’den fazla ülkeden 27’si kısmen veya tamamen korona virüse karşı kapanma tedbirleri uyguladı.

Avrupa’da aşı dağıtımı neden bu kadar yavaş oldu?

Şu ana kadar AB nüfusunun yalnızca% 16’sı bir doz aşı aldı.

AB’nin aşı üreticisi AstraZeneca ile bir sözleşme müzakere etmekte yavaş davranması tedarik sorunlarına neden oldu. Bunun sonucunda İngiltere ile siyasi anlaşmazlıklar yaşandı. AstraZeneca’nın tesisleri İngiltere’de üretim yapmaya devam ediyor ve ülkenin nüfusunun %52’si aşılandı.

AB’nin Pfizer-BioNTech ve Moderna ile olan anlaşmaları da üretim ve dağıtımla ilgili erken sorunlarla karşılaştı.

AB düzenleyicileri daha sonra aşıların kullanımına izin verme konusunda yavaş davrandılar. Bir süre sonra bazı AB ülkeleri, kan pıhtılaşması raporları üzerine AstraZeneca aşısının piyasaya sürülmesini duraklattı. Diğerleri, şirketin yeterli test verisi sağlamadığı endişesiyle yaşlı insanlar arasında kullanımını kısıtladı.

Bütün bunlar, halkın AstraZeneca aşısına olan güveninin azalmasına yol açtı. Anket şirketi YouGov, artık Almanların yalnızca üçte birinin ve Fransızların dörtte birinden azının AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu düşündüğünü söylüyor.

Bununla birlikte, DSÖ ve Avrupa İlaç Ajansı, aşının faydalarının herhangi bir riskten daha ağır bastığını söylüyor.

 

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz