21.9 C
Malta
Pazartesi, Eylül 16, 2024
spot_img
spot_img

Dünyanın İlk Akciğer Kanseri Aşısı, Türkiye Dahil 7 Ülkede Denenmeye Başladı

Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı olan BNT116, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yedi ülkede klinik denemelere başladı. Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech tarafından geliştirilen ve Prof. Dr. Uğur Şahin’in CEO’luğunu yaptığı bu aşı, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri tedavisinde çığır açmayı hedefliyor.

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, klinik denemeler Türkiye, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya ve İspanya olmak üzere yedi ülkedeki 34 farklı araştırma merkezinde gerçekleştirilecek. İlk fazda, bu ülkelerden toplamda 130 hasta üzerinde denemeler yapılacak ve İngiltere’den 20 hastanın bu gruba dahil olacağı belirtildi.

BNT116, COVID-19 aşısında kullanılan mRNA teknolojisiyle benzer şekilde çalışıyor. Aşı, sentetik RNA moleküllerini insan hücrelerine transfer ederek, bağışıklık sistemine tümör belirteçlerini tanıtıyor ve vücudu kanser hücrelerine karşı mücadele etmeye hazırlıyor.

The Guardian’ın haberine göre, Birleşik Krallık’ta aşıyı ilk kez 67 yaşındaki Janusz Racz aldı. Racz’a Mayıs ayında akciğer kanseri teşhisi konulmuş ve ardından kemoterapi ile radyoterapi tedavilerine başlamıştı. Racz, Salı günü İngiltere’nin Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Klinik Araştırma Tesisinde toplam 30 dakika süren altı ardışık enjeksiyon aldı.

Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılı verilerine göre, Türkiye’de o yıl 30.078 kişiye akciğer kanseri teşhisi konulmuştu. Bu yeni aşı, hastalıkla mücadelede umut vadediyor ve ilerleyen süreçte daha fazla hasta için umut ışığı olma potansiyeli taşıyor.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz