29 Mart 2022 / Elif Ören
Bu yazıda oldukça kafa karışıklığı yaratan Malta’da yıllık izin konusunu anlatacağım. Malta’da yıllık izin kaç gündür, nasıl hesaplanır?
Öncelikle şunu bilmeliyiz, yıllık izin hakkı evrenseldir. Tam zamanlı çalışan herkes yasal olarak tam ücretli yıllık izin hakkına sahiptir.
Haftada 40 saat çalışma süresi olan her çalışanın en az 192 saat yani 24 gün ücretli yıllık izin hakkı vardır. Bir çalışma saati 8 saat olduğu için 192 saati 8’e bölerek 24 günü elde ederiz.
Neden en az 192 saat diyoruz, çünkü bir de çalışanın haftalık dinlenme gününe denk gelen resmî tatillerde o yılın yıllık iznine eklenir. Haftalık dinlenme gününe denk gelen bir resmî tatil, yıllık izne 8 saat yani 1 izin günü olarak eklenir.
Şunu biliyoruz; her yıl kesinlikle 192 saat yani 24 gün kesin yıllık izin hakkıyla yıla başlarız.
Şimdi ayrıntıları anlatalım:
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, tam zamanlı çalışanlarda, ulusal veya resmî tatilin Cumartesi, Pazar veya çalışanın hak kazandığı haftalık dinlenme gününe denk gelmesi durumunda; Ulusal Tatiller ve Diğer Resmî Tatiller Yasası (National Holidays and Other Public Holidays Act)’nın 6. maddesinde belirtildiği üzere, çalışana, haftalık tatiline denk gelen her bir ulusal veya resmî tatil için aynı takvim yılı içinde ek bir tatil günü verilir.
Yani; haftada ortalama 8 saat çalışan bir çalışanın yıllık izin hakkı 192 saattir (24 gün). Eğer çalışanın haftalık izin gününe denk gelen resmî tatil varsa bu da aynı yılın yıllık iznine, her resmî tatil için 8 saat yani bir izin günü olarak eklenir. Yıl içerisinde çalışanın izin gününe denk gelen kaç tane resmî tatil varsa o kadar ekstra izin günü eklenir.
Şöyle ki; 2021 yılında hafta sonuna 3 resmî tatil denk gelmiş, 3 resmî tatil 24 saat demektir (1 tam iş günü 8 saat olduğu için ve 1 resmî tatil de tam gün olarak hesaplandığı için 3 resmî tatil 8×3 24 saat yapar.) 192 saat yasal yıllık izin hakkı vardı, 24 saat daha eklendi ve 216 saat oldu. 216 saat demek 216/8 yani 27 gün yasal ücretli yıllık izin hakkı demektir.
2022 yılına bakalım. Elimizde 192 saat yıllık izin hakkı var. Hafta sonuna 4 resmî tatil yani 32 saat denk gelmiş. Bir çalışma günü 8 saatti, 4 çalışma günü 32 saat oldu. Bunu yıllık iznimize eklersek 192+32=224 saat olur. 224/8=28 gün yasal ücretli yıllık izin olur.
2023 yılına da bakalım. 192 saat yani 24 gün yasal ücretli izin hakkımız var. 2023 yılında 2 resmî tatil hafta sonuna denk gelecek. Yani 8×2=16 saat fazla. 192+16= 208 saat yani 26 gün yıllık izin hakkımız olacak.
Tekrar belirtiyorum. Bu hesaplama hafta sonu izin kullanan çalışanlar için geçerli olan bir hesaplamadır. Eğer haftalık izin yani dinlenme günleriniz değişiyor ve bu günlere herhangi bir resmî tatil denk geliyorsa, denk gelen gün sayısı kadar gün, saat bazında hesaplarsak denk gelen gün sayısı X 8 saat eklenir.
Kanun der ki; “Her tam zamanlı çalışan, ulusal bayramları ve tüm resmî tatilleri tam ücretli olarak hak kazanır.”
Haftalık izin gününe yani tam zamanlı çalışanın hafta içerisindeki dinlenme gününe denk gelen resmî tatilin yıllık izne eklenmesi ne demektir, nasıl ve neden yıllık iznine eklenir açıklayalım:
Bir resmî tatil haftanın herhangi bir gününe denk geldiğinde (Pazartesi’den Pazar’a) ve tam zamanlı çalışanın o gün çalışması planlanmadığında (işçinin izinli olduğu gün olduğu için), bir iş gününün saat cinsinden karşılığı) iş günü saat cinsinden 8 saattir.) işçinin izin haklarına eklenir. Bu tür fazladan izin günü, çalışanın resmî tatil günündeki izin hakkına eklenecektir.
Ayrıca yıllık izin hakkı ile mutlaka bilinmesi gereken haklar şunlardır:
– 17 haftalık referans süresine göre hesaplanan haftalık ortalama çalışma süresinin haftada 40 saatin altında veya üzerinde olması halinde, saat cinsinden yıllık izin hakkı ayarlanır.
Ayrıca, haftalık ortalama çalışma süresinde, çalışanın normal çalışma saatleri üzerinden yıllık izin hesaplanır ve fazla çalışma sürelerini yani ekstra mesaiyi içermez. Yani parttime çalışanın yıllık izni, normal çalışanın saat ve yıllık izni baz alınarak, çalıştığı saatler oran orantı ile hesaplanır ve ona göre bir yıllık izin saati verilir.
(17 haftalık referans süresinin anlamı şudur: Bir ay normal çalışma saatlerinin üzerinde çalışıldı diyelim; bir sonraki ay daha az çalışılıp 17 haftalık periyotta haftalık ortalama çalışma süresi yasal sınırda tutulabilir.)
– İşveren ve çalışan arasında karşılıklı anlaşma varsa normal çalışma saatlerinin bir kısmı yıllık izin olabilir. Mesela 8 saat çalışan kişi, işveren ile anlaşırsa bir iş günü içerisinde 3 saat çalışıp kalan 5 saatlik mesaisini yıllık izinden düşebilir. Eğer böyle bir mutabakat yoksa yıllık izin kesinlikle tam gün olarak verilir.
– Yine yıllık izin hakkının yüzde 50’sini geçmeyen bir oranı, işveren ile işçinin karşılıklı mutabakatı ile bir sonraki takvim yılına devredebilir. Önceki yıldan devreden izinler ilk önce kullanılır ve bir daha devredilemez.
– Bir çalışan herhangi bir takvim yılında 12 aydan daha az bir süredir çalışıyorsa, işçi, çalışma süresiyle orantılı olarak yıllık izin hakkına sahip olacaktır.
– Her tam zamanlı çalışanın, ulusal tatillere ve tam ücretli tüm resmî tatillere hakkı vardır.
Umarım bu yazı, yıllık izin konusundaki soru işaretlerini gidermeye yardımcı olmuştur.
Sorularınız için Malta Haber’le iletişime geçmekten çekinmeyiniz.