Elif Ören / 15 Ekim 2022
2022 yılının yaz ayında, Valetta’da bir sokağın tavanını süsleyen ve rüzgârın ritmiyle ahenkle uçuşan rengarenk denizanalarını gördünüz değil mi? Büyüleyici güzelliğiyle yerli ve yabancı yüzlerce insan, o renkli sokakta fotoğraflar çekildi ve bu muhteşem çalışma sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Küçük ama zengin ada ülkesinin denizanaları bir sokağın tavanında sanata dönüştü.
Immanuel Kant, Yargı Yetisinin Eleştirisi kitabında şöyle diyor: “Güzel sanat, aynı zamanda doğa olarak göründüğü ölçüde bir sanattır. “
Başkent Valetta’da sanat ve doğayı buluşturan bu eşsiz eserin sahibi Türk sanatçı Serhat Gür.
Malta’da yaşayan çok yönlü ve yetenekli sanatçı; heykel, enstalasyon, müzik, karikatür alanlarında çalışmalar yapıyor.
Malta Haber’in söyleşi talebini kırmayıp ince ve mütevazı cevaplarıyla, yaptığı işler kadar kişiliğiyle de hayranlık uyandıran sanatçı Serhat Gür’e çok teşekkür ediyor ve değerli okurlarımıza keyifli okumalar diliyorum.
Merhaba Serhat Bey, öncelikle söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Bu fırsatı tanıdığınız için asıl ben teşekkür ederim. Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel mezunuyum. Yüksek lisans, askerlik derken Türkiye’de bir süre çalıştıktan sonra Polonya’da ikamet ettim. Son 4 buçuk yıldır ise Malta’da özel bir firmada çalışıyorum.
Enstalasyon sanatı nedir? Sizin için nasıl ve ne zaman başladı?
Enstalasyon yani bir diğer adıyla “Yerleştirme Sanatı”, bulunduğu çevreyle uyumlu bir şekilde üretilen sanata verilen isim. Dünyada ve Türkiye’de çok iyi örnekleri mevcut.
İtiraf edeyim daha önce hiçbir enstalasyon çalışması içinde yer almamıştım ancak aldığım eğitimden ve çalışma hayatımdan edindiğim teknik bilgim ilk işimi yapmama olanak sağladı.Valetta’da bir sokakta enstalasyon çalışması yaparak bizleri gururlandırdınız. Çalışmanız yoğun bir ilgiyle karşılandı. Sosyal medyada günlerce o sokakta fotoğraf paylaşan insanlar gördüm. Yüzlerce insan çalışma yaptığınız sokakta fotoğraf çekilerek hayatlarında renkli bir anı bıraktılar. Eminim çok büyük bir emek verdiniz fakat bu derece hayranlık uyandıracağını beklemiş miydiniz?
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Açıkçası jüriye projemin sunumunu yaparken insanlarda güzel bir etki yaratacağına söz vermiştim ve asıl vurguladığım kısım hep o oldu. Fakat oldukça stresli bir süreç olduğunu itiraf etmem gerekiyor. Altından insanlar geçtiği ve Malta’nın çok rüzgârlı bir ülke olduğunu varsayarsak teknik ve sağlamlık konusunda tüm ayrıntıları düşünmeniz gerekiyor. Bu durum hayal ettiğiniz şeyin tam anlamıyla çıkmasına engel olabiliyor. Bir dizi toplantının ve revizyonun ardından içimde hâlâ bir korku vardı. Çünkü hayal ettiğiniz şeyin oraya oturmama ve güzel durmama gibi bir olasılığı var. Bu süreçte bana desteklerini esirgemeyen başta eşim ve dostlarıma çok teşekkür ediyorum.
Valetta’da yapmış olduğunuz çalışmanın bir hikayesi ve insanlara vermek istediği bir mesaj var mı?
Valletta Green Festival 2022 etkinliğine ithafen çalışmamı doğal yaşam alanlarının korunması ve bunun 3 adanın flora ve faunası üzerindeki etkisi ve teması üzerine inşa etmeye çalıştım. Malta’nın kendine has mor denizanaları vardır tesadüf bu ki bu sene deniz analarının en yoğun olduğu yıllardan biriydi. “Onları denizde görmektense sokakta görmeyi yeğlerim” diyenden, “denizde gördüğümüz yetmezmiş gibi sokakta da karşımıza çıkıyor” gibi eğlenceli yorumlar gördüm.Malta’da yaptığınız başka işler ve katıldığınız çalışmalardan bahsedebilir misiniz?
Somut olarak hali hazırda başka bir proje için üç boyutlu görselleri hazırlıyorum. Proje aşamasında şu anda, proje tamamlandığında paylaşmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Ayrıca Malta’da ki biyo-çeşitlilik ve sürdürülebilirlik projesi adı altında bir dizi oturumda yer alacağım.
Enstalasyon bir çeşit görsel sanat dalı. Bu konuda özel bir yaratıcılık yeteneğine sahip olmak gerekir mi yoksa ilgisi olan bir insan kursa giderek çalışarak bir enstalasyon sanatçısı olabilir mi?
Kulağı nereye verirsen onu duyarsınız. Açıkçası yetenek, ilgi duyduğun şey neyse üzerine gittiğinde ve çalıştığında kazandığın bir şey olduğuna inanıyorum. Deneyimlerime göre teknik bilgi kesinlikle olmalıdır. Ne kadar çok materyale hâkim olursanız o kadar çok çeşitliliği artırabilirsiniz. Materyali tanımadan başından kalkmanın çok zor olduğunu düşünüyorum. Tabii bu projeye bağlı. Yaratıcılık uçsuz bucaksız bir derya; minimal tasarımlarla çok iyi işler ortaya çıkabilir.Malta bir sanatçı için nasıl bir yer, size ilham veriyor mu? Sanata ve sanatçıya değer veriliyor mu? Bir sanatçı gözüyle bize Malta’yı tanımlar mısınız?
Malta’yı şehir-ülke olarak isimlendiriyorum. Nüfusuna ve yüzölçümüne göre gözüktüğünden daha büyük ve potansiyeli olan bir yer. Malta hükümetinin sanatçılar için ayırdığı bütçeleri var ve bu bütçelerden vatandaşı olmasanız dahi faydalanabiliyorsunuz. Farklı fikirlere ve yeniliğe aç bir ülke ve bu harika bir avantaj. Bunun dışında eğer bir sanatçıysanız bunu sergilemeniz ve insanlara göstermenizin zor olmayacağı kanaatindeyim.
Çok renkli ve yeteneklisiniz. Aynı zamanda müzik ile ilgili de çalışmalar yapıyorsunuz, karikatürler çiziyorsunuz. Bize biraz da bu alanlardaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Çok naziksiniz teşekkür ederim. Eskişehir’de kendisini çok özlediğim çok yakın dostum Melih’in Bendirhane isimli bir atölyesi vardı. Bana bir adet kendi ürettiği bendirden hediye etti, yine kadim dostum kudümzen Emirhan hocamın teknik eğitimleriyle bendir çalmaya başladım. Ahzan grubuyla sokakta ve mekanlarda çalmaya başladım. Hatta o sıralar Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Çalgı Yapımı ve Onarımı bölümünü kazanmıştım ancak gitmedim. Burada ise Türkiye’den de tanıdığım ud çalan müzisyen arkadaşım Mehmet, bir Türk Sanat Müziği grubu kuracağını söyleyince gruba büyük bir heyecanla katıldım. Harika bir vokalimiz var ve yakın zamanda başka bir müzisyen arkadaşımız keman ile bize katılacak. Yakın zamanda TAVA restoranda çıkacağımızın da müjdesini vermek isterim.Bir sanat eserinin iyi olduğunu nasıl anlıyorsunuz, nerede bu iş iyi bir oldu tamam artık sunabilirim diyorsunuz?
Açıkçası bir ekspert değilim sanatı olabilmek ve bu konuda başarılı olabilmek için vaktinizin çoğunu harcamanız gerek. Ancak iyi işin kişinin beğenisine ve onu nasıl etkilediğine göre değiştiğine inanıyorum. Çoğu kişi satılabilen sanat üzerine kafa yoruyor. Ancak bunu bir protest olarak yapanlarda var. Sanat eserini evine alıp kanepesiyle uyumlu olsun diye asana da onun öyle olmayacağını savunana da karşı değilim ancak ikincisinin toplumsal bir etkisi olduğu için daha değerlidir nezdimde.
Malta’da sanata ilgi duyan ve herhangi bir sanat alanında çalışmaya hevesli kişilere önerileriniz var mı?
Malta’nın sevdiğim yanı, yabancıya karşı izole bir ülke değil. Herhangi bir sergiye gidebilir ve çabucak insanlarla tanışabilirsiniz.
Okurlarımız çalışmalarınıza nasıl ulaşabilir?
Yapım aşamasında olan ve yakın zamanda tasarımını bitireceğim www.serhatgur.com sitesinden ulaşabilirler. Ayrıca [email protected] ise mail adresim.
Son olarak Malta Haber okurlarına neler söylemek istersiniz?
Sanatla kalın!