17.9 C
Malta
Perşembe, Kasım 21, 2024
spot_img
spot_img

Evrensel Kültür Mirası Kariye Camii Olarak İbadede Açıldı: Tartışmalar Alevlendi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Kariye Müzesi, restorasyon çalışmalarının ardından bugün cami olarak ibadete açıldı. Bu tarihi adım, kültür varlığı ve ibadet özgürlüğü arasında hararetli tartışmalara yol açtı.

Tarihi Mozaikler Kapanıyor

Dünya sanat tarihinin başyapıtlarından biri olan Kariye Müzesi, ibadete açılmak üzere dönüştürülmeye başladı. Ayasofya’da olduğu gibi ibadet edilecek bölümlerdeki mozaikler kapatılırken, turistlerin gezeceği bölümler de ayrıldı.

Fetih Vurgusu Yapılıyor

Kariye Camii, Ayasofya’dan sonra “Fetih” vurgusuyla ibadete açılan ikinci müze oldu. Bu durum, siyasi yorumlara ve tepkilere yol açtı.

Kültürel Miras Kaygısı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi’nde yer alan Kariye, Ortaçağ’dan kalan mozaik ve freskleriyle dünya kültürel mirasının önemli bir parçası. Bu eserlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması, uzmanlar tarafından büyük önem taşıyor.

Dinler Arası Hassasiyet

Kariye’nin cami olarak ibadete açılması, dinler ve medeniyetler arası barışa etkisi sorgulanıyor. Uzmanlar, dinler arası hassasiyetin en yüksek seviyede olması gerektiğini ve bu tür adımların medeniyetler arası diyaloğu olumsuz etkileyebileceğini savunuyor.

Geri Dönüş Tartışması

Kariye’nin 1940’larda müzeye çevrilmiş olmasının o zamanki Cumhuriyet anlayışıyla ilişkili olduğunu hatırlatan uzmanlar, “Geriye dönüş” olarak nitelendirdikleri bu durumun kültür varlıkları açısından doğru olmadığını savunuyor.

Etrafı Camilerle Dolu

Kariye’nin çok yakınındaki camilerin ibadet için gerekli olanakları sunduğunu savunanlar da mevcut. Tarihi camilerin de bu bölgede yer aldığı göz önüne alındığında, Kariye’nin camiye dönüştürülmesine ihtiyaç duyulmadığı görüşü de dile getiriliyor.

Tartışmalar Devam Edecek

Kariye’nin camiye dönüştürülmesi kararı, tartışmaları alevlendirdi. Kültür varlığı ve ibadet özgürlüğü arasındaki hassas dengeyi nasıl gözeteceğimize dair tartışmalar önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: DW Türkçe

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz