23.9 C
Malta
Cuma, Eylül 20, 2024
spot_img
spot_img

Irkçı İlan: “Pakiler, Hintliler, Araplar ve Filipinliler Yasak!” Polis Soruşturuyor

Malta’da kiralık bir daire ilanı, ırkçı ifadeler içerdiği için polis soruşturmasına konu oldu. Alliance Real Estate isimli emlak şirketi tarafından yayımlanan ilan, “Pakiler, Hintliler, Araplar ve Filipinliler yasak” gibi ayrımcı bir ifade içeriyordu.

Şirket, olayın bir insan hatası olduğunu ve ev sahiplerinin kiracı seçme kriterlerine uymak zorunda olduklarını öne sürdü.Ancak tanınmış insan hakları avukatı Neil Falzon, ırk veya milliyete göre ev kiralama kısıtlamasının yasadışı olduğunu belirterek, Malta yasasının bu konuda çok açık olduğunu vurguladı.

Polis sözcüsü, olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, ancak daha fazla detay paylaşamayacağını söyledi. Kaynaklar,soruşturmanın hem ilanın kendisini hem de şirketi kapsadığını ifade ediyor.

Żebbuġ bölgesindeki üç yatak odalı bir dairenin ilanı, önce Alliance Real Estate web sitesinde, daha sonra da propertymarket.com.mt isimli emlak sitesinde görüldü. İlanda dairenin beş yatak odalı bir ara kata dönüştürülebileceği belirtilirken, aynı zamanda “Pakiler, Hintliler, Araplar ve Filipinliler yasak” ifadesine yer verildi.

“Paki” terimi, Pakistanlılar için aşağılayıcı bir ifade olup Güney Asyalı diğer milletlerden insanları da aşağılamak için kullanılmaktadır.

Yasa, insanlara nezaket ve saygı ile yaklaşmayı gerektirir

Alliance Real Estate, söz konusu ifadenin içerik olarak hazırlanan açıklama yerine yanlışlıkla yayımlanan bir “dahili yorum” olduğunu savundu. Irkçı ifade içeren ilan, Times of Malta gazetesinin temas kurması üzerine propertymarket.com.mt sitesinden kaldırıldı. Alliance Real Estate ise internet sitesindeki ilanı düzenleyerek ırkçı ifadeyi sildi.

Avukat Falzon konuyla ilgili olarak, “Bir kişiye sadece ten rengi, milliyeti veya kökeni nedeniyle hizmet vermeyi reddetmek yasayı çiğneme anlamına gelir. Yasa, insanlara nezaket ve saygı ile yaklaşmayı gerektirir” dedi.

Malta Malayalee Derneği ise bu tür ayrımcılığın yaygın olduğunu belirtti. Dernek sözcüsü, Güney Asyalıların çoğu zaman milliyetleri nedeniyle ev kiralama başvurularının reddedildiğini ifade etti. “Apart daire sahipleri sadece nereden olduğumuz için bizi kiracılıktan uzaklaştırıyor” diyen sözcü, bu olay karşısında şaşırm olmadıklarını dile getirdi.

Times of Malta gazetesinin konuştuğu emlakçılar ise böyle durumlarda kısıtlayıcı ev sahipleriyle karşılaştıklarında genelde potansiyel kiracıya dairenin müsait olmadığını söylediklerini belirttiler.

Bu olay, Malta’daki emlak sektöründe yaşanan ayrımcılığa dikkat çekiyor. Yetkililerin bu tür uygulamalarla mücadele etmesi gerekiyor.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz