19.9 C
Malta
Cumartesi, Eylül 21, 2024
spot_img
spot_img

İsrail’in Lübnan’da Gerçekleştirdiği Hedefli Saldırıda Ölü Sayısı 14’e Yükseldi

İsrail ordusunun Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyine düzenlediği hava saldırısında ölü sayısı 14’e yükseldi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu bildirildi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırının Hizbullah Özel Operasyonlar Komutanı İbrahim Akil’i hedef aldığını açıkladı.

İsrail: Hizbullah Komutanı Akil Öldürüldü

İsrail medyasına göre, hava saldırısının hedefinde Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İbrahim Akil bulunuyordu. IDF Sözcüsü Daniel Hagari, Akil’in yanı sıra Hizbullah’ın Rıdvan birimine bağlı bazı komutanların da öldürüldüğünü duyurdu. Saldırının gerçekleştirildiği Dahiyeh bölgesinde büyük bir patlama yaşandığı ve bölgeden yoğun dumanların yükseldiği görüldü.

Lübnan Sağlık Bakanlığı: Çoğu Kadın ve Çocuk 14 Kişi Hayatını Kaybetti

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, saldırıda ölenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu belirtilirken, 66 kişinin de yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 9’unun durumunun ağır olduğu ifade edildi. Enkaz kaldırma çalışmaları ise hala devam ediyor.

Hizbullah: Akil Şehitler Arasında

Hizbullah, saldırının ardından bir açıklama yaparak, İbrahim Akil’in “mübarek bir hayatın ardından şehitler arasına katıldığını” duyurdu. Açıklamada, Akil’in Kudüs davasına bağlılığına dikkat çekilerek, “Kudüs, onun ruhunun takıntısıydı ve İslam Direnişi, liderlerinden birini şehit vermenin gururunu yaşıyor” ifadeleri kullanıldı.

BM’den Gerilimi Azaltma Çağrısı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric, Beyrut’taki saldırının ardından tüm taraflara gerilimi azaltma çağrısında bulundu. Dujarric, bölgedeki tırmanışın felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

ABD: Saldırıdan Haberdar Edilmedik

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail’in düzenlediği saldırı hakkında ABD’nin önceden bilgilendirilmediğini açıkladı. Kirby, “Bu tür operasyonların önceden haber verilmemesi alışılmadık bir durum değil” dedi.

Hizbullah Komutanı Akil Kimdir?

İbrahim Akil, Hizbullah’ın en üst düzey askeri organı olan Cihad Konseyi üyelerinden biri olarak biliniyor. 1983’te Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği ve ABD Deniz Kışlası’na düzenlenen bombalı saldırıların arkasındaki isim olarak tanınan Akil, ABD tarafından arananlar listesinde yer alıyordu. ABD, Akil’in yakalanması için 7 milyon dolar ödül teklif etmişti.

İsrail Medyası: Hedef Hizbullah’ın Üst Düzey Komutanıydı

İsrail basını, saldırının Beyrut’un güneyindeki Haret Hreik mahallesinde El Kaim camisinin yakınındaki bir binayı hedef aldığını yazdı. Akil’in Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen yoğun nüfuslu bir bölgede bulunduğu belirtildi.

Lübnan ulusal haber ajansı NNA, saldırının dört roketle gerçekleştirildiğini ve İsrail ordusuna ait F-35 savaş uçaklarının kullanıldığını duyurdu. Saldırı bölgesinde bulunan sivil savunma ekipleri ve sağlık görevlileri, halkı kurtarma çalışmalarına yer açmaları için bölgeden uzaklaşmaları konusunda uyardı.

Kaynak: T24

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz