24.9 C
Malta
Pazar, Eylül 8, 2024
spot_img
spot_img

İtalya, Avrupa’nın Pet Şişe Tüketiminde Zirvede

İtalya, kişi başına yıllık 208 litre pet şişe su tüketimiyle Avrupa’nın en çok pet şişe kullanan ülkesi oldu. İtalyanların musluk suyuna olan güvensizliği bu durumu daha da pekiştiriyor.

Musluk Suyuna Güvensizlik Yaygın

Yapılan araştırmalara göre, İtalyanların sadece %29,2’si her gün musluk suyu içiyor. Buna karşılık, halkın %43,3’ü su ihtiyaçlarını pet şişelerden karşılıyor. Musluk suyunun güvenli ve kaliteli olmasına rağmen İtalya, Meksika’dan sonra musluk suyunu en az tüketen ikinci ülke olarak öne çıkıyor.

Su Kalitesinde İlk Beşte

İtalya, Avrupa’da Avusturya, İsveç, İrlanda ve Macaristan’ın ardından en yüksek beşinci su kalitesine sahip. Ancak bu yüksek kaliteye rağmen, musluk suyu yerine pet şişe kullanımının tercih edilmesi dikkat çekici.

Avrupa’daki Durum

Avrupa genelinde pet şişe pazarı hızla büyüyor. 2024 yılında 550 milyon hanenin şişelenmiş su tüketmesi bekleniyor. Bu, yılda 446 milyar litreden fazla suya ve dakikada yaklaşık 1 milyon pet şişeye denk geliyor.

Plastik Sorunu Büyüyor

Dünyada her hanenin günde iki şişe su tükettiği varsayıldığında, yılda toplamda 210 milyar şişe su tüketimi anlamına geliyor. Bu rakam, yılda 480 milyar pet şişe tüketildiği yönündeki önceki tahminlerle uyumlu. 2021 yılında Avrupa Birliği’nde kişi başına ortalama 36,1 kilogram plastik ambalaj atığı üretilmişti. Bu, toplamda 16,13 milyon ton plastik atık anlamına geliyor ve bu atığın sadece 6,56 milyon tonu geri dönüştürülmüş durumda.

İtalya’nın pet şişe kullanımındaki liderliği ve bu durumun çevresel etkileri, su tüketimi alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini gösteriyor. Musluk suyu kullanımının teşvik edilmesi, plastik atıkların azaltılmasında önemli bir adım olabilir.

Kaynak: Euro News

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz