21.9 C
Malta
Pazartesi, Eylül 16, 2024
spot_img
spot_img

Kalp Hastalıklarında Devrim: Basit Bir Kan Testiyle 30 Yıl Önceden Risk Tahmini Mümkün!

Yeni bir araştırma, basit bir kan testiyle kalp hastalığı riskini 30 yıl önceden tahmin etmenin mümkün olabileceğini ortaya koydu. Kandaki enfeksiyon seviyesini belirleyen C-Reaktif Protein (CRP) değeri sayesinde, gelecekte kalp hastası olup olmayacağınızı öğrenmek artık mümkün olabilir.

CRP Testi ile Kalp Hastalığı Riski Önceden Belirlenebiliyor

New England Journal of Medicine’de yayınlanan çalışmada, doktorların rutin olarak istediği kan testlerine yeni bir boyut kazandırıldı. CRP adı verilen bu protein, enfeksiyon seviyesini belirlemenin yanı sıra, bir kişinin gelecekte potansiyel kalp hastası olup olmayacağını 30 yıl önceden tahmin edebiliyor.

Boston’daki Brigham and Women’s Hospital Kardiyovasküler Hastalıkları Önleme Merkezi direktörü ve çalışmanın başyazarı olan Paul Ridker ve ekibi, kötü huylu kolesterolün yanı sıra kandaki “lipoprotein” ve “enfeksiyon” belirtilerine de bakmanın, kalp krizi, inme ve koroner kalp hastalıklarının önemli belirteçleri olduğunu belirtiyor.

30 Bin Kadının Sağlık Verileri Analiz Edildi

Araştırma, 2024 Avrupa Kardiyoloji Derneği Kongresi’nde sunuldu. ABD’deki yaklaşık 30 bin kadının sağlık verilerinin analiz edildiği çalışmada, 1992-1995 yılları arasında çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 55’ti. Takip süresi boyunca katılımcıların yüzde 13’ü kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı nedeniyle ameliyat oldu veya kalp hastalığından yaşamını yitirdi.

Çalışmanın başında tüm kadınlara LDL kolesterol, lipoprotein ve CRP seviyelerinin ölçüldüğü kan testleri yapıldı. LDL kolesterol seviyesi en yüksek olan kadınların, en düşük seviyeye sahip olanlara göre kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 36 daha fazlaydı. Lipoprotein seviyesi yüksek olanlarda bu risk yüzde 33 iken, CRP seviyesi yüksek olanlarda risk yüzde 70’e kadar çıktı.

Kan Testleriyle Erken Önlem Şart

Araştırmaya katılmamakla birlikte, Arizona’daki Dignity Health’te kalp sağlığı direktörü olan Rachel Bond, “Diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi bilindik risk faktörlerine sahip olmasak bile, kanımızdaki lipoprotein seviyesi yüksekse yüksek risk altındayız,” diyerek önemli bir uyarıda bulunuyor. Bond, herkesin hayatında bir kez de olsa lipoprotein seviyelerini kontrol ettirmesi gerektiğini belirtiyor: “Bu yağın seviyesi bir kez yükselirse, ömür boyu yüksek kalabilir.”

Bond ayrıca menopoz sonrası kadınlarda lipoprotein seviyelerinin yükselebileceğini, buna karşın LDL kolesterol ve CRP seviyelerinin hayat boyunca değişkenlik gösterebileceğini ifade ediyor. Doktorlar, bu üç aşamalı kan testinin, olası kalp rahatsızlıkları tehlikesini erken tespit etmek için 30’lu ve 40’lı yaşlarda yapılmasını öneriyor.

Sonuç: Kalp Sağlığınızı Erken Dönemde Koruyun

Bu yeni araştırma, kalp sağlığı konusunda önleyici tedbirler almanın önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Basit bir kan testiyle erken tanı ve önlem almak, gelecekte ciddi kalp hastalıklarının önüne geçmek için kritik bir adım olabilir.

Kaynak: Sözcü

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz