23.9 C
Malta
Cumartesi, Eylül 28, 2024
spot_img
spot_img

Kredi Kartlarına Yeni Düzenleme: Borçlar 60 Aya Kadar Yapılandırılabilecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı borçlarını ödemekte zorlananlar için yeni bir yapılandırma düzenlemesi duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartı borçları 60 aya kadar taksitlendirilebilecek. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte yapılan düzenlemelerde, asgari ödeme tutarları da değiştirildi.

60 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı

Bireysel kredi kartlarında, dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler için mevcut borçlar 60 aya kadar vadelerle yapılandırılabilecek. Yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak. Borçların aylık taksit tutarları, her ay ödenmesi gereken asgari ödeme tutarına eklenerek hesaplanacak.

Asgari Ödeme Tutarlarında Değişiklik

Yapılan diğer bir düzenleme ise kredi kartlarında asgari ödeme oranlarının değiştirilmesi oldu. 50 bin TL ve altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı %20 olarak belirlenirken, 50 bin TL üzerindeki kartlar için bu oran %40 olarak uygulanacak. Örneğin, 10 bin TL’lik borcun asgari ödeme tutarı, önceki uygulamaya göre 4 bin TL iken, yeni düzenlemeyle 2 bin TL’ye düşürüldü.

İhtiyaç Kredileri de Yapılandırılabilecek

BDDK, ayrıca ödeme gecikmesine giren ihtiyaç kredilerine yönelik de yapılandırma imkanı getirdi. Ödemesi 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredileri de 60 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Ancak borçluların, bu imkandan yararlanmak için 1 yıl içinde başvurmaları gerekiyor.

Faiz Oranlarında Düzenleme

TCMB, kredi kartı yapılandırmalarında kullanılacak azami faiz oranını belirleyerek, bu oranı referans faiz olan %3,11 ile sınırlandırdı. Ayrıca, bireysel kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranları da kredi kartı borç tutarına göre farklılaşacak. Bu oranlar, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Kredi kartları için belirlenen akdi faiz oranları ise şöyle olacak:

• Borç tutarı 25 bin TL altındaki kartlar için %3,50

• 25 bin-150 bin TL arası borçlar için %4,25

• 150 bin TL üzerindeki borçlar için %4,75

Ayrıca, kredi kartları ile yapılan nakit çekimlerde azami akdi faiz oranı %5 seviyesinde sabit tutuldu.

Bu düzenlemelerle birlikte, kredi kartı borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için önemli bir finansal kolaylık sağlanırken, aynı zamanda bankaların kredi kartı risklerini de yönetmeleri amaçlanıyor.

Kaynak: Karar

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz