27 Aralık 2020 / Malta
Elif Ören
Teknolojik, ekonomik veya yapısal sebeplerle çok sayıda işçinin iş sözleşmesinin feshedilmesi, belirli koşullarla toplu işten çıkarma olarak tanımlanmaktadır. “Çalışma Rehberi Serisi”nin bu yazısında toplu işten çıkarma durumunda yapılması ve uyulması gereken hususları açıklamaya çalışacağız.
Toplu İşten Çıkarma
Bir işveren tarafından işten çıkarılma gerekçesiyle otuz günlük bir süre içinde, aşağıdaki durumlarda istihdam sona eriyorsa bu toplu işten çıkarmadır:
»Normalde 20 ila 99 çalışanı olan kuruluşlarda 10 veya daha fazla çalışan;
»100 ila 299 kişi çalıştıran işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 10’u veya daha fazlası; ve
»300 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinde 30 ve üzeri.
Çalışan Temsilcileri ile İstişare
Toplu işten çıkarmayı beyan etmeyi teklif eden İşveren, Çalışan Temsilcilerine yazılı olarak bildirimde bulunmakla ve ayrıca söz konusu temsilcilere danışma fırsatı verirken bu niyetin bir kopyasını Sanayi ve İstihdam İlişkileri Departmanı Müdürüne iletmekle yükümlüdür. İşveren ve çalışan temsilcileri arasındaki bu tür istişareler, bildirim gününden itibaren yedi iş günü içinde başlamalıdır ve toplu işten çıkarmalardan kaçınmanın veya bu tür işten çıkarmalardan etkilenen çalışanların sayısını azaltmanın yollarını ve araçlarını kapsamayı ve bunların sonuçlarını hafifletmeyi amaçlamaktadır.
Çalışan Temsilcilerine Bilgi
Yukarıda belirtilen yedi günlük süre içinde işveren, Çalışan Temsilcilerine yazılı bir beyan vermek ve ayrıca bir kopyasını Endüstri ve İstihdam İlişkileri Departmanı Müdürüne iletmekle görevlidir.
»Çalışan fazlasının (toplu işten çıkarılmasına karar verilen fazla çalışan) olmasının nedenleri
»İşten çıkarılması amaçlanan çalışan sayısı
»Normalde istihdam edilen çalışan sayısı
»İşten çıkarılacak çalışanların seçimi için önerilen kriterler
»Vadesi gelen fazla çalışan ödemelerine ilişkin ayrıntılar
»Çalışan fazlasının işten çıkarılmasının gerçekleşmesi
İşten çıkarılan çalışanların işe son verilmesinin ne zaman yürürlüğe gireceği konusu
İstihdamın feshi bildirimi, çalışanların temsilcileriyle görüşmelerin başladığı tarihten itibaren başlayabilir. Ancak, işveren, İstihdam ve Endüstri İlişkilerinden sorumlu Müdüre bildirilen öngörülen toplu işten çıkarmadan etkilenen çalışanların istihdamını, bildirimden itibaren otuz gün geçmeden sona erdiremez. Ancak istisnai durumlarda, İstihdam ve Endüstriyel İlişkilerden sorumlu Müdür, işverene daha kısa bir bildirim süresi verebilir. Bununla birlikte, Müdür, söz konusu uzatmanın fazlalıkların nedenlerinin çözümüne veya çalışanların yararına çözümlerin tespiti için daha fazla fırsat sağlayabileceğine karar verilmesi halinde, söz konusu süreyi otuz günlük ikinci bir süre daha uzatabilir. İlk sürenin dolmasından önce işverene yazılı bildirimde bulunarak söz konusu uzatma bildirilecektir.
Suçlar
Yürürlükteki düzenlemelerin hükümlerine aykırı olan herhangi bir kişi, bir suçtan suçlu olacak ve mahkûmiyet durumunda, işten çıkarılan her çalışan için 1.164.69 € ‘dan az olmamak üzere para cezasına çarptırılabilecektir.
Bu yazı dizisi; istihdam feshi ve işe son verilmesi, ihbar tazminatı, yasal izin hakları ve resmî tatiller, sektörel asgari istihdam koşulları, güvencesiz çalışmaya karşı önlemler yazıları şeklinde devam edecektir.