25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

Malta Geçici Çözümle Schengen Giriş/Çıkış Sistemine Uyum Sağlıyor

Avrupa Birliği ile yapılan anlaşma sonucu, gerekli teknolojiyi uygulama konusunda sıkıntı yaşayan Malta, Ekim ayındaki son teslim tarihine yetişemeyeceği için sınırlarında geçici bir çözüm uygulayacak.

Avrupa Komisyonu, aylar önce Malta’nın Giriş/Çıkış Sistemi (EES) teknolojisini uygulamada geri kaldığı konusunda endişelerini dile getirmişti. Bu endişeler üzerine yapılan anlaşma ile geçici bir çözüme gidildi.

Hükümet, geçici çözümün içeriğini henüz paylaşmadı.

Avrupa Birliği kaynakları, Komisyonun geçen yılın sonunda İçişleri Bakanlığı ile temasa geçerek “ciddi endişeler” taşıdıklarını bildirdiğini aktardı. Malta, Ekim ayındaki son teslime yetişmeyen az sayıdaki ülkeden biri konumunda.

EES, AB dışından gelen yolcuların kayıtlarının tutulduğu otomatik bir bilişim sistemi. Sistem, düzensiz göçü önlemek,fazla kalanları tespit etmek ve kimlik sahteciliği vakalarını belirlemek için tasarlandı. Avrupa Komisyonu web sitesinde yer alan bilgilere göre, sistem aynı zamanda üçüncü ülke vatandaşlarının daha kolay seyahat edebilmelerini de sağlayacak.

Komisyon, “Sistem, daha hızlı ve yolcular için daha konforlu olan otomatik sınır kontrol kontrollerinin ve self-servis sistemlerinin daha geniş bir şekilde kullanılmasına izin verecek” diyor. Yeni sistem, şu anki pasaport damgalama yönteminin yerini alacak.

Muhalefet partisi PN milletvekili Jason Azzopardi ve PN Avrupalı Parlamento Üyesi Peter Agius, geçen ay Malta’nın geride kaldığını vurgulamıştı. Azzopardi ve Agius, Facebook’ta yaptıkları benzer paylaşımlarda, yeni sistem devreye girene kadar Malta’nın Schengen bölgesinden çıkarılma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirttiler.

Schengen, çoğu AB ülkesi ile bazı AB dışı ülke arasında serbest dolaşım imkanı tanıyan bir anlaşma.

Agius, “Malta Schengen’den ayrılırsa, 2007’de kurtulduğumuz pasaport kontrolleri ve gecikmelerle tekrar uğraşmak zorunda kalacağız” dedi.

Ancak, çeşitli kaynaklar Malta’nın Schengen bölgesinden bu sorun nedeniyle çıkarılmasının “asla gerçek bir olasılık olmadığını” söyledi.

İçişleri Bakanlığı, Haziran ayında Malta’nın sistemi uygulamada neden geciktiğini açıkladı.

Bakanlık, mevcut sınır kontrolü sağlayıcısının polise sistemin EES ile uyumlu olmadığını “son anda” bildirmesi üzerine “sorunlarla” karşılaştığını ve yeni bir sistem için ihale açtığını duyurdu.

Bakanlık sözcüsü, “İlk ihalede teklif alınmadığı için ikinci bir tedarik süreci şu anda son aşamasında” dedi. Hükümetin EES sistemi için açtığı ikinci ihaleye üç şirket, PTL Limited, NetU Consultants Ltd ve Sita BV teklif verdi.

Havaalanı BT sistemleri konusunda uzmanlaşmış büyük bir uluslararası şirket olan Sita BV, yaklaşık 6 milyon Euroluk en düşük teklifi sundu.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz