24.9 C
Malta
Pazar, Eylül 8, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da Vatandaşların %95’i Yolsuzluğun Yaygın Olduğuna İnanıyor

Avrupa Birliği’nde yolsuzluğun yaygın olduğuna inanma oranında Malta üçüncü sırada yer alıyor. Eurobarometer tarafından Şubat ve Mart ayları arasında 506 Maltalı vatandaş arasında yapılan bir ankette, katılımcıların %95’i ülkedeki yolsuzluğun yaygın olduğuna inanıyor.

Ankete göre, sadece Yunanistan ve Portekiz vatandaşları Malta’dan daha yüksek bir oran bildirirken, Lüksemburg,Danimarka ve Finlandiya’dan gelen insanlar ise ülkelerindeki yolsuzluğun yaygın olduğuna en az inananlar oldu.

Anket ayrıca Maltalıların %70’inin son üç yılda yolsuzluğun arttığını kabul ettiğini, %23’ünün ise aynı seviyede kaldığını ve sadece %4’ünün azaldığını söylediğini ortaya koydu.

Halktan rüşvet ve güç kötüye kullanımıyla en çok hangi sektör veya kurumların bağlantılı olduğu sorulduğunda,katılımcıların %73’ü siyasi partileri, %20’si Avrupa medyasını suçladı. Katılımcıların %67’si inşaat izni veren memurları,%27’si özel şirketleri ve %38’i sağlık sistemini suçladı.

Bulgular ayrıca Maltalıların %44’ünün rüşvet ve güç kötüye kullanımının mahkemelerde yaygın olduğuna inanırken,sadece %20’si eğitim sistemini gösterdi.

Maltalıların büyük çoğunluğu (%86), yolsuzluğun Maltalı kurumlarda yaygın olduğunu ve kişisel çıkar amacıyla rüşvet almanın ve vermemenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Maltalılara göre yolsuzluğa ne sebep oluyor?

Katılımcılara ayrıca yolsuzluğa neyin yol açtığı ve etkilerinin ne olduğu soruldu.

Maltalıların %40’ı yolsuzluğun hayatlarını etkilemediğini söyledi, bu oran Avrupa ortalamasının çok altında.

Bunun dışında anket, katılımcıların %88’inin iş dünyası ve siyasetçiler çok yakın olduğunda yolsuzluğun ortaya çıkabileceğine inandığını gösterdi. Katılımcıların %79’u yolsuzluk davalarının takip edilmesinin yeterli olmadığını eleştirdi.

Maltese iş dünyasını engellediğini söyleyenler %80 olurken, katılımcıların %54’ü Malta’da iş yeri açmak için siyasi bağlantıların gerekli olduğunu kabul etti.

Anket ayrıca Malta’daki dört kişiden birinin rüşvet alan veya veren birini tanıdığını, %10’unun ise şahsen yolsuzluğa tanık olduğunu gösteriyor.

Buna rağmen birçok kişi yolsuzluğu bildirmenin her zaman kolay olmadığını belirtirken, bazıları ise böyle bir durumda sonuç alınmayacağı için ihbar etmenin boşuna olduğunu söyledi.

Diğer katılımcılar ise korunmayacaklarını ve sonunda yetkililerle sorun yaşayacaklarını söyleyerek şikayet etmeyeceklerini belirtti.

Ankete göre katılımcıların çoğu yolsuzlukla ilgili davalarda polise güvendiğini belirtirken, bazıları da medya, ombudsman ve Avrupa kurumlarına şikayette bulunacağını söyledi.

Kaynak: Newsbook Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz