24.9 C
Malta
Pazar, Eylül 8, 2024
spot_img
spot_img

Malta’da “Atmosferik Tsunami” Alarmı! Msida Meydanı Sular Altında

Malta’nın Msida bölgesinde Perşembe günü yaşanan su baskınlarının, bilim insanlarının açıkladığı üzere “atmosferik tsunami” olarak bilinen bir olaydan kaynaklandığı ortaya çıktı.

İşçi Anıtı’nı çevreleyen kavşak dün deniz suyuyla dolup taştı. Yaşanan olay, sosyal medya kullanıcılarının “Su nereden geldi?” sorularına yol açtı.

Malta Üniversitesi bilim insanlarına göre suların yükselmesine “meteotsunami” veya “atmosferik tsunami” olarak bilinen bir olay neden oldu.

Bu olay, atmosferik basınç değişikliklerinin deniz seviyesinin yükselmesine veya düşmesine neden olmasıyla meydana geliyor. Yüksek atmosferik basınç deniz seviyesinin düşmesine, düşük basınç ise yükselmesine yol açıyor.

Malta Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nden kıdemli öğretim görevlisi Dr. Anthony Galea, “Atmosferik basıncı, denizin üzerine baskı yapan bir el gibi düşünün” diyerek durumu açıkladı.

Galea, “Atmosfer basıncı yüksek olduğunda suyu aşağı iter; basınç azaldığında ise deniz seviyesi yükselir” ifadelerini kullandı.

Msida ve Gozo’daki Mgarr’da atmosferik basıncı ölçen cihazların verilerine dikkat çeken Galea, ülkenin Çarşamba gecesinden bu yana dalgalanan basınç seviyeleri yaşadığını belirtti. Bu durumun da deniz seviyesinin yükselmesine ve düşmesine neden olduğunu ifade etti.

Yaşanan su baskınlarının, daha önce Msida ve ülkenin diğer bölgelerinde yaşanan “milgħuba” adı verilen benzer bir olay olan kıyı seichesinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusuna ise Galea olumsuz yanıt verdi.

Seiches olayının genellikle Akdeniz’in başka bir yerinde meydana gelen fırtına gibi büyük basınç değişikliklerine tepki olarak ortaya çıktığını ve deniz seviyesinin yükseldikten sonra tekrar eski haline döndüğünü belirten Galea,meteotsunaminin ise sürekli değişen basınç seviyelerine tepki olarak zaman içinde dalgalandığını vurguladı.

Ancak Galea, isminde “tsunami” kelimesi geçse de, Hollywood filmlerinde görülen devasa su duvarlarıyla karıştırılmaması gerektiğini vurguladı.

Galea’nın da üyesi olduğu Malta Üniversitesi Oşinografi Malta Araştırma Grubu, Facebook gönderisinde Msida “ve diğer yerlerde” yaşanan durumu, kıyı boyunca “son teknoloji deniz seviyesi radarları ve atmosferik sensörleri” kullanarak tespit ettiklerini ve “Hissetmemiş olabilirsiniz ama kesinlikle görebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Bu olay merak uyandırsa da, geçtiğimiz yaz seiche dalgalarının birçok sahil bölgesinde deniz seviyesinin yükselmesine neden olmasının ardından en az iki aracın denize sürüklenmesiyle karşılaştırıldığında, su taşkınlarının daha ciddi olmaması Msida sakinleri için bir nebze de olsa rahatlatıcı olabilir.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz