18.9 C
Malta
Cumartesi, Ekim 5, 2024
spot_img
spot_img

Malta’daki göçmen topluluklarından dikkat çeken girişim, “Şimdi bizi dinleme zamanı”

Malta’daki TCN (Üçüncü Ülke Vatandaşı) topluluğuna yönelik artan suçlamalar karşısında harekete geçme amacı taşıyan “Time to Listen” sloganıyla yola çıkan TCN Workers Alliance, bu duruma dikkat çekmek için bir araya geldi. Duyurularını Facebook’ta yer alan 146 bin üyeli Expats Malta grubu üzerinden paylaşan girişim Malta’da yaşayan üçüncü ülke vatandaşlarının ülke temsilcilerine TCN Workers Alliance’a katılma çağrısında bulundu.
Malta’daki sorunlarının büyük bir kısmının TCN topluluğuna mal edilmesi gibi yaygın bir eğilime olduğunu tespit eden ve buna karşı duran grup, aşırı nüfus, trafik sıkışıklığı, aşırı inşaat, yetersiz toplu taşıma, trafik kazaları, atık yönetimi, vandalizm, kamu düzeninin bozulması ve hatta elektrik kesintileri gibi sorunlardan TCN’lerin haksız yere sorumlulu tutulduklarını belirtiyor. TCN’lerin vergi ödemelerine rağmen kısıtlı haklara sahip olmaları ve işyerlerinde yeterli desteği bulamamaları da gündeme getirilen konular arasında yer alıyor.
TCN’ler genellikle misilleme ya da sınır dışı edilme korkusuyla seslerini yükseltmekten kaçınıyor. İş yerinde karşılaştıkları sorunları polise ya da DIER’a (Department For Industrial and Employment Relations) bildirmekten çekinen bu kişiler, işverenlerin tepkisinden endişe ederek sömürüye maruz kalıyor.
Son dönemde, yabancılara verilen 18.000 sahte kimlik kartı iddialarına dayanarak getirilen ve sistem suiistimalini önlemeyi amaçlayan Ev Sahibi Beyan Formu (Landlord Attestation Form – LAF), TCN kiracılarına gereksiz bir sorumluluk yüklüyor.
Farklı ülkelerden Malta’ya gelen çalışanların kurdukları topluluk yöneticilerin görüşmeleri sonucunda , bu kötü muameleye karşı atılacak adımların en savunmasız TCN’lerin korunmasını öncelik haline getirmesi gerektiği kararına varıldı.
TCN’lere yönelik muameleye toplu bir çözüm getirilmesi gerektiğinin bilinciyle, yalnızca ülke grubu yöneticilerinden oluşan bir eylem grubu oluşturuluyor. Bu yöneticiler, önerilen eylemlerle ilgili bilgi paylaşımı, tartışma ortamı sağlama ve geri bildirim toplama gibi görevleri üstlenecek.
LAF ile ilgili olarak, şu anda birçok öneri doğrultusunda hukuki danışmanlık alarak olası eylem planları değerlendiriliyor. Bu girişimlerin geniş çapta ve organize bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği ve güçlü bir koalisyon kurulmasının önemli olduğu vurgulanıyor.
Dikkatli olunması gerektiği belirtilirken, TCN Ülke Yöneticilerinin mesajlaşma yoluyla temasa geçmeleri tavsiye ediliyor. Önümüzdeki günlerde bir açılış toplantısı için bağlantı paylaşılacağı bildirildi.
Duyuruda bireysel davalar yerine genel anlamda TCN topluluğunu etkileyen sorunlara odaklanılacağı hatırlatılıyor.
Eylemlerin sözlerden daha güçlü olduğuna inanan grup, TCN’lerin sesini yükseltmeye ve yabancıların haksız yere günah keçisi haline getirilmesine karşı durmaya kararlı olduklarını ifade ediyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz