Merkez Bankası tarafından yapılan son bir ankete göre, ülke genelindeki ana sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin %58’i artan giderlere yanıt olarak fiyatlarını yükseltti.
Geçen yılın son çeyreğinde gerçekleştirilen ankette, inşaat ve emlak, perakende, hizmetler ve imalat sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler odak noktasındaydı.
Ana bulgulardan biri olarak, katılımcıların %52’si çalışma koşullarının 2023 sonbaharında iyileştiğini belirtirken, sadece %17’si bir kötüleşme rapor etti.
Daha önceki yılın üçüncü çeyreğinde %44 olan daha iyi iş koşulları rapor eden firmaların net payı %35’e geriledi. Bununla birlikte, hizmet sektöründe koşulların iyileştiği görüldü.
İleriyi düşündüğümüzde, işletmelerin kısa vadeli iş faaliyetlerinde bir iyileşme bekleyenlerin net payı, önceki çeyreğin %47’sine göre biraz düşük olan %42 oldu.
Ankette ayrıca, girdi maliyetlerinin daha yüksek olduğunu belirten şirketlerin net payında görülen bir toparlanmaya dikkat çekildi, bu seviye son kez 2023’ün ikinci çeyreğinde görülmüştü. Katılımcı firmaların %60’ı, bir önceki dönemdeki %46’ya kıyasla artan girdi fiyatları bildirdi.
Satış fiyatları açısından, 2023’ün son çeyreğinde artanları rapor eden firmaların net payı %50 oldu, bu da bir önceki çeyreğe göre 2 puanlık bir artışı temsil ediyor. Ancak, ankette önümüzdeki yıl daha fazla yatırım yapma niyetinde olan firmaların net payında önemli bir düşüş görüldü; bu oran, üçüncü çeyrekte %50 iken %15’e düştü.
Ayrıca, personel sayısını artırmayı planlayan firmaların net payında %40’a ulaşan %5’lik bir düşüş yaşandı. İşgücü ve yetenek eksiklikleri, maaşları artırmak için baskılar devam eden endişeler olarak belirtildi. Anketlenen firmaların üçte ikisi, 2024’te %5’ten fazla bir maaş artışı bekliyor.
Yayında bir karşılaştırma kutusu bulunmakta ve firmaların %55’i ankete katıldıkları dönemde iş koşullarındaki değişimin yönünü doğru bir şekilde tahmin etti.