Sağlık Bakanı Jo Etienne Abela, Mater Dei Hastanesi acil servisinde ortalama bekleme süresinin 8-10 saat arasında olduğunu ve bu ay içinde hastane binasının genişletilmesi için planlar açıklayacağını duyurdu.
Malta Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Paul Pace, yaptığı açıklamada, acil servisteki hastaların tam olarak muayene edilmeleri ve tıbbi müdahale almaları için 10 saate kadar beklemek zorunda kaldıklarını belirtti.
Pace, “Acil serviste iki tür bekleme süremiz var. Birincisi, doktor sizi görene kadar geçen süre. İkincisi ise hastaneden taburcu olana ya da bir servise yatırılıncaya kadar geçen süre olan işlem süresi.” dedi.
“Şu anki durumda, ortalama bekleme süresi 8 ila 10 saat arasında değişiyor. İşlem süresi de uzadıkça haliyle bekleme süresi de etkileniyor.” açıklamasında bulundu.
Aynı basın toplantısında bulunan Sağlık Bakanı ise, yaptığı açıklamada, hükümetin Mater Dei’deki yer ve zaman sıkıntısını gidermek için çok aşamalı bir eylem planı üzerinde çalıştığını belirtti. Planın ana odağı, acil servis bölümü içindeki kabin sayısını 35’ten 70’e çıkarmak.
Bakan, planların bu ay içinde duyurulmasının beklendiğini söyledi. Genişleme planlarının diğer aşamaları arasında; idari personelinin Mater Dei binasından taşınması, ayakta tedavi gören hastaların St. Luke’s Hastanesi’ne aktarılması, yoğun bakım ünitesinin ve kardiyoloji bölümünün genişletilmesi, bu bölüme üçüncü bir ameliyathanenin eklenmesi yer alıyor.
“Sadece acil serviste daha fazla yer yaratmak yeterli değil. Acil serviste işlem gören hastaların daha sonra nereye gideceklerini de düşünmek zorundayız.” diyen Abela, “Hastanenin bazı önemli alanları şu anda idari işler için kullanılıyor ancak bu alanlar hasta bakımı için değerlendirilebilir. İdari personel için uygun bir ofis alanı bulmak üzere daha önce bir ilgi formu yayınlandı bile.” bilgisini paylaştı.
Bakan, “İdari personel hastanede kalamaz. Herkes hemfikir ki, Mater Dei hastanesi o dönemdeki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edildi ancak bugün gerçek farklı. Alan sınırlı ve hasta tedavisi için kullanılmalı.” dedi.
Malta Hemşireler ve Ebeler Birliği Başkanı Pace ise altyapıya yatırım yapmanın iyi bir adım olduğunu ve birliğin de bunu desteklediğini ancak insan kaynağına yatırımın da aynı hızda devam ettirilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı.
Pace, acil servisin şu anda personel eksikliği yaşadığını ve bu eksikliğin yeni alanın etkin kullanımı için daha da artacağını belirtti. “Kabin sayısı 35’ten 70’e çıkacak ancak şu anda hemşire sayımız yeterli olmadığı için tüm kabinleri bile kullanamıyoruz. Acil servis şu anda ihtiyaç duyulan sayının 40 hemşire eksiğiyle çalışıyor. Bakanın bahsettiği yeni kabinler için ise 85 hemşireye daha ihtiyacımız olacak.” sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Kaynak: Times of Malta