17.9 C
Malta
Perşembe, Kasım 21, 2024
spot_img
spot_img

Mültecilere Kapı Dışarı! İngiltere’de Binlerce Mülteci Evsiz Kalıyor

İngiltere’de sığınmacılara yönelik konut desteğinin kesilmesi, binlerce mültecinin evsiz kalmasıyla sonuçlandı. Rakamlar, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor:

Ekim-Aralık 2023 döneminde İngiltere’de 5000’den fazla mülteci hanesi evsiz olarak tanımlandı. Bu sayı, 2022’nin aynı dönemine kıyasla dört kat artışa işaret ediyor.

Sığınma hakkı kazandıktan sonra İçişleri Bakanlığı’nın sağladığı konutlara erişim kaybeden mülteciler, evsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor.

“Başarısızlığa Mahkum Ediliyorlar”

Sığınmacıların temel haklarını savunan Refugee Council kuruluşu, mültecilerin başarısızlığa mahkum edildiğini vurgulayarak yerleşecek bir yer bulmaları için verilen sürenin artırılmasını talep etti.

Evsizlik Kriziyle Mücadele

Yerleşim, Konut ve Topluluklar Bakanlığı’nın 2023 verilerine göre, İçişleri Bakanlığı’nın konutlarını terk etmek zorunda kalan 9580 hane belediyelere evsizlik başvurusunda bulundu. 2022’de 3340 olan bu sayıda keskin bir artış yaşandı. Bu artış eğilimi özellikle yılın ikinci yarısında hız kazandı. Hane terimi, bekarları, çiftleri veya aileleri kapsıyor.

28 Günde Ya Ev Bul Ya Sokakta Kal!

Sığınma talepleri değerlendirilirken, talep sahiplerine İçişleri Bakanlığı tarafından konut sağlanıyor. Sığınma hakkını elde edenlerin artık İçişleri Bakanlığı’nın konutlarında kalma hakları olmadığı gibi iş bulma ve devlet yardımlarından yararlanma hakkı elde ediyorlar. Ancak, kalacak yeni bir yer bulmak için yalnızca 28 günleri var. Bundan sonraki süreçte belediyeler, evsiz kalan mültecilere yeni bir konut bulma konusunda destek oluyor.

Belediyelerin, bir kişinin evsiz olup olmadığını, evsiz kalma riski taşıyıp taşımadığını ve yeni bir konut bulma konusunda yardıma hakkı olup olmadığını belirlemek için uyguladıkları bir dizi kural bulunuyor.

Evsizlik aşağıdaki durumları da kapsıyor:

Sokakta yaşamak

Tanıdıkların evlerinde geçici olarak kalmak (“sofa surfing”)

Uygunsuz veya güvensiz konutlarda yaşamak

“28 Gün Yetersiz” Tepkisi

Refugee Council Başkanı Enver Solomon, iş ve konut bulmak için verilen 28 günlük sürenin gerçekçi olmadığını belirtiyor. Solomon, “Bu süre yetersiz ve kaçınılmaz olarak insanların yoksulluğa, evsizliğe itilmesine sebep oluyor.” diyor. Ayrıca “konaklama süresinin” en az iki katına çıkarılması çağrısında bulunuyor.

Kaynak: BBC

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz