Ege Denizi’nde sismik hareketlilik hız kesmiyor. Özellikle Santorini ve Amorgos başta olmak üzere Yunan adaları, art arda meydana gelen depremler nedeniyle büyük bir göç dalgası yaşıyor. Son 12 günde 12 bin sarsıntı kaydedilirken, bölgedeki belirsizlik turizm sezonunu da tehdit ediyor.
Bölge Halkı Adaları Terk Ediyor
Özellikle Amorgos’ta 10 dakika arayla meydana gelen 4,7 ve 5,1 büyüklüğündeki depremler, halkın korkusunu artırdı. Santorini, Anafi ve Amorgos’taki okullar 14 Şubat’a kadar kapatıldı. Adalarda kalan az sayıda insan ise kesintisiz devam eden sarsıntılar ve yer altından gelen uğultular nedeniyle büyük tedirginlik yaşıyor.
Bilim İnsanları Alarmda: Santorini Yanardağı Hareketli mi?
Yunanistan, bölgedeki denizaltı hareketliliğini araştırmak için kapsamlı bir bilimsel çalışma başlattı. Atina Ulusal Üniversitesi Jeoloji Profesörü Evi Nomikou liderliğindeki ekip, Santorini Caldera bölgesinde detaylı veri topluyor.
Bilim insanları, hava koşullarının elverişli olması halinde bölgedeki su altı sismograflarını kurtararak yeni ekipmanlar yerleştirecek. Yapılan ölçümlerle, sismik hareketliliğin volkanik bir aktiviteyle bağlantılı olup olmadığı netleşecek.
Prof. Nomikou, yaptığı açıklamada, “Verileri analiz ederek depremlerin oluşum mekanizmasını daha iyi anlayacağız” ifadelerini kullanırken, Santorini’nin kuzeydoğusundaki sarsıntıların şu an için doğrudan bir volkanik patlamayla ilişkili olmadığını belirtti.
Ege’de Depremler Devam Ediyor
Bölgedeki son büyük deprem, Pazar günü saat 21.00’de kaydedildi. 5.0 büyüklüğündeki sarsıntı, Amorgos’un Arkesini kentine 21 kilometre uzaklıktaki deniz bölgesinde, 226 kilometre derinlikte meydana geldi.
Santorini ve çevresindeki hareketlilik devam ederken, bölgedeki halk ve yetkililer diken üstünde bekliyor. Bilim insanları, yeni ölçümlerle bölgedeki deprem fırtınasının nedenlerini netleştirmeye çalışırken, Ege’de sular durulacak mı, yoksa yeni kriz senaryoları mı devreye girecek?
Kaynak: Karar