24.9 C
Malta
Cuma, Ekim 18, 2024
spot_img
spot_img

Turist teknesinde tutuklu bulunanların açtığı davada Başbakan ve İçişleri Bakanı ifade verecek

Malta’nın Captain Morgan ve Supreme teknelerinde uzun süre alıkonulan tutuklular, insan hakları ihlali nedeniyle hükümete karşı dava açıyor. Sierra Leone, Fildişi Sahili, Nijerya, Liberya ve Bangladeş’ten gelen 32 davacı, Nisan 2020’de Malta arama ve kurtarma bölgesinde kurtarıldıktan sonra normalde turistik geziler için kullanılan teknelerde gözaltına alınmıştı. Başbakan Robert Abela ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri, bugün öğleden sonra başlayacak olan insan hakları davasında tanık olarak ifade verecek. Eski tutuklular, denizde uzun süre alıkonulmalarının temel haklarının ihlali olduğunu savunuyorlar.

Dava, Captain Morgan adlı yerel bir gezi gemisi şirketinin Malta hükümeti tarafından kiralanan dört ticari gezi teknesini kullanarak 2020 yılında gerçekleştirdiği operasyona dayanıyor. Toplam 57 kişi, Libya bandıralı balıkçı gemisi Dar al-Salaam tarafından kurtarılmış ve Malta’nın koordinasyonunda Captain Morgan gemilerine bindirilmişti.

Operasyon, Malta ve İtalya’nın COVID-19 salgını nedeniyle limanlarına göçmen kurtarma gemilerine kapattığı bir dönemde gerçekleşti. Malta, sınırlı kaynaklar nedeniyle denizden kurtarmanın mümkün olmadığını iddia etmiş ve insani kurtarma gemilerinin limana girişini yasaklamıştı.

Davacılar, Ekim 2021’de temel insan haklarının – özellikle keyfi tutuklanma özgürlüğü ve insanlık dışı muamele görmeme haklarının – ihlal edildiğini belirtiyorlar. Ayrıca, temel insan haklarının ihlali nedeniyle tazminat talep ediyorlar.

Davada aditus Vakfı yöneticisi ve insan hakları avukatı Neil Falzon, aditus Vakfı müdür yardımcısı Carla Camilleri, aditus avukatı Mireille Boffa, avukat ve JRS yöneticisi Katrine Camilleri ve avukat Cedric Mifsud davacılara yardımcı oluyor.

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz