25.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye, Avrupa’da oyun sektörü yatırımlarında lider konumda

Türkiye, Avrupa’da oyun sektörü yatırımlarında lider konumda bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlanan “Video Oyun Endüstrisi” raporuna göre, Türk oyun girişimlerine geçen yılın ilk yarısında 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu tutarla Türkiye, İngiltere, Norveç, Finlandiya ve İsveç gibi ülkeleri geride bıraktı.

Raporda, Türk oyun sektörünün Avrupa’daki en büyük yatırımcı konumuna yükseldiği ve İstanbul’un da Avrupa’da en çok anlaşma yapılan ikinci şehir olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren oyun stüdyolarının sayısı 522’ye ulaştı. İstanbul’da 331, Ankara’da ise 108 aktif oyun stüdyosu bulunuyor. 2022 yılının ilk yarısında Türk oyun girişimlerine toplamda 333 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu durum Türkiye’yi sektördeki en büyük yatırımcı konumuna getirdi.

Türkiye’yi İngiltere, Norveç, Finlandiya ve İsveç takip etti. Bu dört ülkenin toplam yatırım miktarı, Türkiye’deki tutarın gerisinde kaldı.

Rapora göre, sektöre yapılan yatırımlar 2022’de bir önceki yıla göre yaklaşık %60 arttı. 2017’de 3 adet ve 0,6 milyon dolar yatırım yapılırken, bu rakamlar 2021’de 52 adet ve 264 milyon dolara ulaştı. 2022’de ise 23 adet yatırım gerçekleşerek toplam tutar 424,7 milyon dolar oldu.

İstanbul, Avrupa’da en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci şehir olmasının yanı sıra dünya genelinde 5. sırada yer aldı.

Türkiye’deki oyuncuların video oyunlarına gösterdiği ilginin dünya ortalamasının üzerinde olduğu görüldü. Türkiye’de bu oran yüzde 92,3 iken dünya ortalaması yüzde 81,9 olarak belirlendi.

Mobil oyunlar, Türkiye’deki pazarın en büyük bölümünü oluşturuyor. 2023 itibarıyla 1 milyar 168 milyon dolarlık pazar hacmine sahip olan mobil oyunlar, en çok tercih edilen oyun segmentini oluşturuyor.

Türkiye’de 42 milyon oyuncu mobil cihazlardan, 24-25 milyon oyuncu bilgisayardan ve yaklaşık 15 milyon oyuncu konsoldan oyun oynuyor. Bu oyuncuların %52’sini erkekler, %48’ini ise kadınlar oluşturuyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz