22.9 C
Malta
Cuma, Eylül 20, 2024
spot_img
spot_img

Türkiye’den Gelen Sığınmacılara İsviçre’den Yüksek Oranda İltica Hakkı

İsviçre, Türkiye’den kaçak yollarla gelen ve iltica başvurusu yapanlara Almanya’ya kıyasla çok daha yüksek oranda iltica hakkı tanıyor. Son verilere göre, İsviçre’de Türk vatandaşlarının iltica başvurularının kabul oranı yüzde 50’yi aşarken, Almanya’da bu oran sadece yüzde 8.

İsviçre’ye İltica Eden Türklerin Sayısı Artıyor

Son bir yılda İsviçre’ye iltica başvurusunda bulunan Türklerin sayısı dikkat çekici bir şekilde arttı. 2023 yılında 5 bin 675 Türk vatandaşı İsviçre’den iltica talebinde bulundu. Bu rakam, 2022 yılında 4 bin 791, 2021 yılında ise çok daha düşüktü.

İltica Başvurularının Yarısından Fazlası Kabul Ediliyor

İsviçreli İlticacı Yardımı kuruluşunun verilerine göre, 2023 yılında yapılan iltica başvurularından 4 bin 722’si sonuçlandı ve bunların 2 bin 57’sine iltica hakkı, 176’sına ise geçici kabul verildi. Bu da iltica başvurularının kabul oranının yüzde 50.3 olduğunu gösteriyor.

Şırnak ve Hakkari’den Gelenlere Özel Uygulama

İsviçre hükümeti, iltica başvuruları reddedilenlerin Türkiye’ye iadesini uygun buluyor ve Türkiye’yi güvenli bir ülke olarak kabul ediyor. Ancak Irak sınırından gelenler ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden, özellikle de Şırnak ve Hakkari’den gelenlere farklı bir uygulama yapılıyor. Bu iki ilden gelenlerin iltica başvuruları genellikle kabul ediliyor.

Gönüllü Geri Dönüşler de Yaşanıyor

İltica başvuruları reddedilen bazı Türk vatandaşları, ileride zorla sınır dışı edilme ve tekrar İsviçre’ye giriş hakkını kaybetme riskinden kaçınmak için gönüllü olarak ülkeyi terk etmeyi tercih ediyor.

Kaynak: T24

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz