22.9 C
Malta
Perşembe, Eylül 19, 2024
spot_img
spot_img

Yapay Zeka Düzenlemesi: Avrupa Birliği, “Yapay Zeka Ofisi” Kuruyor!

Avrupa Birliği, yapay zekaya yönelik sıkı kurallar içeren yeni bir yasayı yürürlüğe koyarken, teknoloji uzmanlarından,avukatlardan ve ekonomistlerden oluşan bir “Yapay Zeka Ofisi” kurduğunu duyurdu.

AB bu yıl, uzun ve yoğun müzakerelerin ardından yapay zekayı, özellikle OpenAI’ın ChatGPT gibi güçlü sistemleri yönetecek dünyanın ilk kapsamlı kurallarını onayladı.

İlk olarak 2021’de önerilen bu yasa, ChatGPT’nin 2022’de sahneye çıkıp saniyeler içinde şiirler dahil tutarlı metinler üretme yeteneğiyle kullanıcıları şaşkına çevirmesinden sonra hızla yasalaştırılmak istendi.

Avrupa Komisyonu, “Yapay Zeka Ofisi, yapay zekanın gelecekteki gelişimini, kullanımını ve dağıtımını, toplumsal ve ekonomik faydaları ile inovasyonu teşvik etmek, aynı zamanda riskleri azaltmak amacıyla faaliyet gösterecek.” açıklamasında bulundu.

140 üyeli Yapay Zeka Ofisi, AB’nin yürütme organı ve aynı zamanda bloğun güçlü teknoloji düzenleyicisi olan Komisyon bünyesinde kurulacak.

AB’nin önde gelen teknoloji uygulayıcısı Thierry Breton, “Ofis, yenilikçi, rekabetçi ve AB kurallarına ve değerlerine saygılı bir Avrupa Yapay Zeka ekosistemini teşvik edecek.” dedi.

“Yapay Zeka Yasası” olarak bilinen AB yasası, ChatGPT gibi genel amaçlı yapay zeka sistemleri için daha sıkı kurallara sahip ve teknolojiye risk tabanlı bir yaklaşım benimsiyor.

Avrupalıların hakları veya sağlığı için ne kadar yüksek risk varsa, sistemlerin bireyleri zararlardan koruma yükümlülüğü de o kadar artıyor.

Komisyonun İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Ofis, geliştiriciler ve bir bilim topluluğu ile birlikte,genel amaçlı yapay zekayı değerlendirecek ve test edecek. Böylece yapay zekanın bize, insanlara hizmet etmesini ve Avrupa değerlerimize sahip çıkmasını sağlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Şirketler, AB yasasına 2026 yılına kadar uymak zorunda kalacak, ancak ChatGPT gibi yapay zeka modelleriyle ilgili kurallar, yasa resmiyet kazandıktan sonra 12 ay sonra yürürlüğe girecek.

AB’nin bu duyurusu, AB denetçilerinin komisyonu yapay zekaya yeterince yatırım yapmadığı için bloğun hırslarını gerçekleştiremeyeceği yönündeki eleştirileri ile aynı güne denk geldi.

Bloğun harcama bekçisi, “İleride, AB’nin yapay zeka hırslarını gerçekleştirmesi için daha güçlü yönetim ve daha fazla – ve daha iyi hedefli – kamu ve özel yatırım şart olacak.” açıklamasında bulundu.

Ancak komisyon, bloğun sicilini savundu ve farklı programlar kapsamında yılda bir milyar avrodan (1,1 milyar ABD doları) fazlasını yapay zeka araştırma projelerine yatırdığını belirtti.

Kaynak: Times of Malta

Son Haberler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz