Yaz aylarında artan sıcaklıklar, gıda zehirlenmesi vakalarının da artmasına neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde yaklaşık 600 milyon kişinin kontamine gıdalar tükettikten sonra hastalandığını ve her yıl 420 bin kişinin bu sebeple hayatını kaybettiğini açıkladı. Özellikle çocukları etkileyen bu durum, her yıl 5 yaş altı 125 bin çocuğun ölümüne yol açıyor.
Milyonlarca Kişi Gıda Zehirlenmesinden Etkileniyor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, “Yaz aylarında her yıl milyonlarca kişi gıda zehirlenmesi vakasıyla karşılaşıyor. Her 6 çocuktan biri bu durumu yaşıyor. Yaz aylarında yiyecek veya içeceklerde bulunan çeşitli bakteri, virüs veya parazitler, insan vücudunda üremeye devam ederek kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kramplar gibi şikayetlere yol açar” dedi. En sık etkenin virüsler olduğunu belirten Seçkin, “Yiyecek ve içeceklerdeki toksinler ve tarım ilaçları da gıda zehirlenmesine yol açabilir” diye ekledi.
Belirtiler Tüketimden 2-36 Saat Sonra Başlıyor
Besin zehirlenmesi belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Seçkin, “Bir besini yedikten 2-36 saat sonrasında gelişen kusma, ishal ve ateş gibi bulguların yanında sinir sistemini etkileyen nörolojik şikayetler, böbrek ve karaciğerin bozulması gibi durumlar da ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
Kimler Risk Grubunda?
Dr. Seçkin, 5 yaş altı çocukların ve 65 yaş üstü bireylerin daha yüksek risk taşıdığını vurguladı. “Çocukların bağışıklık sistemleri zayıftır. Yaşlıların ise tat ve koku algılamaları zayıfladığından bozuk gıdaları fark etmeleri zor olabilir” dedi.
Genel Hijyen Kuralları Önemli
Gıda zehirlenmelerine karşı hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Seçkin, “Tavuk, balık ve etleri pişirmeden önce yıkamalıyız. Bıçak ve tezgahı temiz tutmalıyız. Koli basili, iyi yıkanmamış salata ve yeşilliklerden geçer. Dışarıda yemek yerken buzlu içecekler tercih edilmemeli” tavsiyesinde bulundu.
Kabuklu Deniz Ürünlerine Dikkat
Kabuklu deniz ürünlerinin virüs ve bakteriler taşıyabileceğini ifade eden Dr. Seçkin, “Denize lağım dökülen yerlerde midye, koli basili ve diğer virüsleri barındırır. Bu virüsler ısıya dirençli olduğundan, pişirilse bile enfeksiyon riski taşır” uyarısında bulundu.
Noravirüsün en sık görülen gastroenterit etkeni olduğunu belirten Seçkin, “Yaz aylarında akut gastroenterit vakalarının yüzde 20’sinden noravirüs sorumludur. Oteller, tatil yerleri ve okullardaki salgınların çoğunun nedenidir. Asemptomatik taşıyıcılar ellerini iyi yıkamazlarsa yemek hazırlarken virüsü bulaştırabilirler” dedi.
Ne Zaman Doktora Gidilmeli?
Dr. Seçkin, gıda zehirlenmesi durumunda doktora ne zaman başvurulması gerektiği konusunda, “Kanlı ishal, düşürülemeyen 40 derece üzerinde ateş, 48 saatten uzun süren kusma ve ciddi sıvı kaybı belirtileri varsa doktora gidilmelidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: haberturk.com